3. syyskuuta 2014

Herkullisen mehevä Omenapiirakka


No niin, loma Turkin Rivieralla on ohi ja paluu arkeen... 
Ensimmäinen päivä takaisin kotona oli aamulla jotenkin masentava, ehkä johtuen siitä, että täällä olikin jo syksy vastassa ja tiesi, että viime viikon kaltaista lämpöä joutuu odottamaan taas pitkään...
Juteltuani matkalla mukana olleen ystäväni kanssa hän sanoi tunteneensa ensin samoin, mutta siskonsa ansiosta hän olikin saanut ajatuksen; ihanaa, syksy ja sadonkorjuun aika! Niinpä! 

Matkamme aikana äitini ja anoppini omenapuiden omenat olivat kypsyneet, joten ei muuta kuin omenoiden keruuseen. Sainkin omenoita hurjat 9 kiloa ja ensimmäisenä halusin tehdä omenapiirakkaa. Tämä piirakka onkin todella helppo ja mukava tehdä ja mikä tärkeintä ja parasta, tietenkin myös herkullista.
 

 Voin kertoa, että masennus lähti! :) Tämä piirakka on hieman samantyylinen kuin mummin mustikkapiirakka, pienellä hienosäädöllä ja omenoilla. 
Piirakka on ihanan mehevä ja kostea, mutta kuitenkin pinnaltaan rapea. Käytän piirakkaan happamia, kirpeitä omenoita, sillä mielestäni ne sopivat siihen parhaiten. 
Leivoin piirakoita kaksi, hieman eri versioina ja tämä oli ehdottomasti parempi. Piirakkaa piti jäädä vielä tämän päivän vieraille, mutta piirakka katosi sen verran nopeasti, että sitä  ei taida vieraille tarpeeksi riittää, joten taidan joutua leipomaan tänään vielä uuden piirakan. Mikäpäs siinä, omenoita riittää ja pakkaseenkin mahtuu, joten voisin tehdä samalla pellillisen. Tein piirakan pyöreään (27 cm) piirakkavuokaan, mutta kaksinkertaistamalla ohjeen siitä saisi pellillisen.

Omenapiirakka

150 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
1 muna
1 dl piimää
koosta riippuen 4-8 kirpeää omenaa
pinnalle sokeria ja kanelia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja paloittele omenat pieniksi kuutioiksi. Mittaa ja yhdistä kuivat aineet. Sulata margariini ja sekoita siihen kuivat aineet esim. puulastalla tai lusikalla voimakkaasti sekoittaen. Ota taikinasta erilleen n. 2 dl (mikäli teet tupla-annoksella pellillisen, niin 4 dl) ja sekoita jäljelle jääneeseen taikinaan muna sekä piimä. Kaada taikina piirakkavuoan/irtopohjavuoan pohjalle ja levitä tasaiseksi. Levitä päälle omenakuutioita niin, että pohja vain pilkistelee sieltä täältä. Omenaa saa olla reilusti. Ripottele omenoiden päälle vielä kanelia ja sokeria, sekä aiemmin erilleen otettu taikina. 
Paista uunissa 200 asteessa n. 25-30 minuutia.

 

2 kommenttia:

  1. Tein viime kesänä hyvin samantapaista piirakkaa, oli muuten aivan ihanaa! Mun versio löytyy täältä jos kiinnostaa :) http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/08/omenapiirakka-murupaallisella.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On muuten hyvin samantyyliset piirakat sekä ohjeet, vain maidon tilalta piimä, leivinjauheen tilalta ruokasooda ja hieman erilainen valmistustapa sekä ainesmäärät... Olen joskus tehnyt tuota lähes samanlaista piirakkaa kuin blogissasi, mutta siinä oli tosiaan enemmän rasvaa ja oli mielestäni liian rasvainen (löytyi netistä nimellä kaikkien kehuma omenapiirakka). Tässä piirakassa yhdistyy ehkä osittain juuri se piirakka sekä mummin mustikkapiirakka ja tämä kyllä lähenteli täydellistä omenapiirakkaa. Hyvää oli, kuten myös varmasti tuo sinun tekemäsi =)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...