5. tammikuuta 2015

Yksi parhaista juustokakuista; Pätkiskakku (myös liivatteeton versio)


On oikeastaan ihme, miksei tätä kakkua ole löytynyt aiemmin blogistani, sillä se on yksi ehdottomista suosikeistani. Itse asiassa tämä on kakku, joka sai minut kokeilemaan ja ihastumaan juustokakkuihin. Tämän kakun jälkeen olin myyty, eikä paluuta ollut. Onneksi =)
 Kakku on helppo ja nopea tehdä, mutta silti äärettömän herkullinen. Tämä on kakku joka kerää aina kehuja ja jonka reseptiä pyydetään lähes jokaisessa tilaisuudessa jossa sitä on tarjottu (ellei sitä ole jo aiemmin annettu). Kakku on ihanan raikas ja minttuinen, eikä yhtään liian makea. Digestive-pohja puolestaan tuo mukavan ja hieman suolaisen vaihtelun kakkuun.
Olen tehnyt tätä kakkua usealla eri tavalla, vaihdellen niin keksejä kuin tuorejuustojakin, mutta tämä on mielestäni paras versio. Kannattaa kuitenkin testata kakkua myös esimerkiksi minttudomino-kekseillä, mutta mielestäni perusversiossa ei kannata vaihtaa mascarponea mihinkään tuorejuustoon. Toki voitte käyttää maustamatonta tai vaniljatuorejuustoa, mutta itse maistan tuon tuorejuuston hieman pistävänä kakusta läpi. Mascarpone on mielestäni tähän se oikea juusto. Alkuperäisen reseptin olen ottanut joskus aikoinaan chocomumin blogista.
Lopussa on tästä kakusta vielä tänään testattu liivatteeton versio, josta nämä tekstin kuvatkin ovat.

 
Pätkisjuustokakku

Pohja

200 g digestive-keksejä (tai vaihtoehtoisesti minttu-dominoita)
50-75 g voita 

 Murskaa keksit ja sekoita sulatettuun voihin. Painele keksimurska leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte

2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (itse käytän flora vanillaa)
250 g mascarponea
1 pss (n. 150 g) pätkiksiä
3 liivatelehteä
3 rkl kuumaa kahvia

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Rouhi/pyöräytä tehosekoittimella pätkikset murusiksi. Notkista mascarpone ja sekoita siihen pätkismurut. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, lisää pätkismascarpone ja vatkaa tasaiseksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatelehdet kuumaan kahviin. Kaada liivateliuos täytevaahtoon ja vatkaa sekaisin. Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan.


LIIVATTEETON PÄTKISKAKKU

Pohja

200 g digestive-keksejä (tai vaihtoehtoisesti minttu-dominoita)
50-75 g voita 

 Murskaa keksit ja sekoita sulatettuun voihin. Painele keksimurska leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte

2,5 dl vispikermaa
1,5 tl vaniljasokeria
200 g vaniljatuorejuustoa
1 pss (n. 150 g) pätkiksiä

Sulata pätkikset varovasti mikrossa (ei tule ihan juoksevaa, enemmänkin tahmeaa massaa). Vatkaa vispikerma ja vaniljasokeri vaahdoksi, lisää notkistettu vaniljatuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Kaada sulatetut pätkikset vaahtoon ja vatkaa hyvin sekaisin. Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan.

22 kommenttia:

  1. Tämä ohje ratkaisikin sen, mihin käytän yhden mascarponen jääkaapista, jossa parasta ennen päiväys alkaa lähentelemään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin hyvä ja herkullinen tapa käyttää mascarponesi :) Olisi mukava kuulla, olitko yhtä myyty kuin minä...

      Poista
    2. Tein näiden kahden ohjeen yhdistellyn version, hyvää tuli!! Tämä kakku oli etenkin isännän mieleen! ☺

      Poista
    3. Kiva kuulla, että tykkäsitte. Kävinkin blogissasi kurkkaamassa ja kakkusi näytti ihanalta!

      Poista
  2. Chocomumin blogista minäkin tämän resptin aikoinaan löysin! Tosi hyvää onkin, pitäisköhän taas tehdä tätä...ihan muuten vaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan reseptin oli kyllä chocomum kehitellyt. Kannattaa ilman muuta tehdä, ihan muutenkin vaan =)

      Poista
  3. Hei! Löysin vasta vähän aika sitten tämän ihanan blogisi!
    Tein tätä pätkis-juustokakkua eilen ja oli kyllä ehdottomasti yksi parhaista juustokakuista mitä olen maistanut tai sitten jopa parasta! Tätä teen takuu varmasti toisenkin kerran! Muutenkin täällä näytää olevan kaikkia ihania ohjeita... MUkavaa talven jatkoa! Tv; Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Ihana kuulla, että pidät blogistani sekä pätkisjuustokakusta! Se on yksi minunkin ehdottomia lemppareita, kuten jo varmaan tulikin esittelyssä selväksi... =) Mukavaa talvenjatkoa sinullekkin !

      Poista
  4. Hei, käytätkö kyseiseen ohjeesen kuinka isoa vuokaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, käytän kakkuun 22-24 cm vuokaa, milloin mitäkin :) Jos haluat kakusta korkeamman kannattaa käyttää pienempää vuokaa, mutta isompaan vuokaan kakkua ei kannata tehdä, sillä silloin siitä tulee tosi matala, paitsi tietenkin jos tuplaa täytteen määrän :)

      Poista
  5. Hei, hyvältä ja helpolta näyttää. :) Kuinka monelle arvioisit tuon riittävän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä onkin ihan superhyvää ja helppoa! :P Luulisin riittävän noin 12 henkilölle, toki tämä on niiiin hyvää, että meillä tuhoutuu kyllä pienemmälläkin porukalla :D

      Poista
  6. MOi! Testiin menee :) millä koristelit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja pahoittelut vastauksen viipymisestä! Koristelin raastetulla pätkiksellä.

      Poista
  7. Hei!
    voiko tohon liivateeton versioon käyttää mascarponea? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tahtoisin tietää voiko liivatteettomaan käyttää mascarponea???

      Poista
    2. Hei! Liivatteettomaankin versioon voi toki käyttää mascarponea, mutta silloin ehkä lisäisin hieman vaniljauutetta. Liivatteellisessa versiossa vaniljan makua tulee vaniljakastikkeesta ja liivatteettomassa versiossa tuosta vaniljatuorejuustosta. Tuo vaniljakastikkeeseen tehty täyte on hieman löysempää, joten siksi se tarvitsee liivatteet hyytyäkseen kunnolla.

      Poista
  8. Hei! Testasin kakkua ja hyvää oli, kiitän ohjeesta! Jäin vain ihmettelemään, miksi täytteessä olevat pätkispalat "hikoilivat" eli niiden ympärillä oli nestettä. Onko muilla samasta kokemusta? En keksi mistävoisi johtua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marjak T ja pahoittelut, kun viestisi on jäänyt huomiotta. :( En kyllä osaa sanoa, mistä tuo "hikoilu" voisi johtua... Oliko sitä joka kohdassa? Oliko palaset isoja vai pieniä? Itse käytin ennen kakkuun isompia palasia ja silloin on saattanut tryffeli hieman liueta, mutta ei kyllä mainittavammin, nykyään en ole asiaa enää huomannut...

      Poista
  9. Löysinpäs sun blogin... Tämä ohje kyllä tulee käyttöön. T: tänään tätä ihanuutta maistanut ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löysit blogiin :) Hyvä juttu, jos ohje pääsee teilläkin käyttöön :D

      Poista
  10. Oletko pakastanut kumpaakaan versiota kakusta? :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...