6. lokakuuta 2014

Yön syleilyssä - yösämpylät


Sunnuntai-aamu, tuoreen leivän tuoksu, kuppi teetä ja uunilämpimät sämpylät... Voiko sitä ihminen enempää toivoa...
Näitä sämpylöitä meillä on tehty nyt kahteen kertaan ja täytyy sanoa, että tullaan varmaan tekemään useamminkin, pienellä muutoksella taikinaan tosin. Hieman olisi minun makuuni tällä kerralla saanut olla enemmän suolaa ja maitoon tehtynä nämä olivat mielestäni paremman makuisia sekä tummemman värisiä. Vaihtelua sämpylöihin saisi myös lisäämällä niihin esimerkiksi porkkanaraastetta tai vaihtamalla jauhoja. Me menimme nyt vielä tälläkin kerralla perusreseptillä, mutta ehkä sitä jo ensi viikonloppuna... Nämä sämpylät ovat helppoja ja siitä mukavia tehdä, että yö hoitaa työt. Näiden sämpylöiden taikina siis tehdään valmiiksi illalla ja jätetään jääkaappiin yöksi kohoamaan. Tämä taikina onkin ensimmäinen, jonka olen tehnyt kylmään nesteeseen ja laittanut vielä kylmään kohoamaankin. Hidas kohotus kuitenkin antaa oman piirteensä taikinaan. Sämpylät ovat rapeita pinnalta, mutta pehmeitä sisältä ja auringonkukansiemenet antavat oman tekstuurinsa sekä makunsa leipään.


Sämpylöiden ohjeen oli äitini bongannut Pirkasta ja hän nimesi sämpylät yösämpylöiden sijasta Yön syleilyssä leiviksi, mikä mielestäni passasi niille kivasti ja sen nimen ne nyt tänne siis saivat. :) Alkuperäisen ohjeen löydät täältä


Yösämpylät (12 kpl)

3 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
3/4 tl suolaa
2 dl luomu grahamjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä + sämpylöiden pinnalle
4-5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

Valmista taikina illalla. Liuota hiiva kylmään nesteeseen, lisää hunaja, suola, siemenet sekä grahamjauhot. Alusta vehnäjauhot taikinaan vähän kerrallaan. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Nosta taikina muovikelmulla peitettynä yöksi jääkaappiin. Leivo aamulla taikina tangoksi ja leikkaa se 12 palaan. Pyörittele paloista sämpylöitä ja kasta niiden yläosa auringonkukansiemenissä. Nosta sämpylät kohoamaan pellille lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet väriä pintaan.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...