14. maaliskuuta 2015

Viikonlopun voileipäkakut; Lohi- ja palvikinkku


Perjantaille minulta tilattiin pari voileipäkakkua ja samalla tein kotiinkin yhden, sillä voileipäkakut ovat suurta herkkua meidän perheessä. 
Voileipäkakkuja voi muokata tosi monipuolisesti omien makumieltymysten mukaan, mutta itselläni tulee suosittua tuttuja hyväksi todettuja makuja.
Siitäpä syystä kinkkukakku on tehty samalla tavalla kuin jo aiemminkin blogista löytynyt kinkkuvoileipäkakku. Pieniä muutoksia tuohon kuitenkin tuli, sillä leipänä käytin vehnäpaahtoleipää ja kinkkuna kotasavun palvikinkkusuikaleita. 
Päällisen kuorrutin smetanalla notkistetulla sulatejuustolla (suhteessa 200 g sulatejuustoa, 60 g smetanaa).
 Lohivoileipäkakun ohje löytyy alempaa.



Voileipäkakun voi valmistaa joko esimerkiksi tarjoittimelle kerroksittain latomalla tai johonkin suorakaiteen/pyöreän malliseen vuokaan/astiaan. Itse tein kakut tuorekelmulla vuorattuun vuokaan ja keikautin vain kakut ylösalaisin tarjoiluastialle ennen koristelua.


Lohivoileipäkakku (n. 12 hlö)
 
24 monivilja- tai vehnäpaahtoleipäviipaletta
Kostutukseen kevytmaitoa
(majoneesia) 
 
Täyte 1 ja 3 (savulohitäyte):
 
500 g savulohta
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g ranskankermaa
1 dl ruohosipulia silputtuna
1,5 rkl sitruunamehua
suolaa

Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen ranskankerma, ruohosipuli, sitruunamehu sekä ripaus suolaa.
Lisää lopuksi vielä paloiteltu savulohi (tarkista, ettei ruotoja ole!) ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Täyte 2 (kananmunavoi):
 
9 kananmunaa
50 g huoneenlämpöistä voita
ripaus suolaa

Keitä kananmunat. 
Kuori munat ja paloittele ne voin joukkoon. Sekoita haarukalla sekaisin (voit samalla painella haarukalla liian isoksi jääneitä munanpaloja pienemmäksi) ja lisää suolaa. Tarkista maku.

Kuorrutukseen 

Ruohosipulituorejuustoa notkistettuna tai smetanalla notkistettua sulatejuustoa

Koristeluun

Esimerkiksi tomaattia, tuorekurkkua, viinirypäleitä, savulohta, salaattia tms.

1. Aloita kakun kokoaminen leikkaamalla halutessasi leivistä kannat pois. Itse leikkaan yleensä kannat kokonaan pois, mutta riittää kuitenkin jos leikkaat pelkän alareunan. Mikäli leipä on muotoutunut vaikka kuopalle päältä, leikkaa sekin tasaiseksi.

2. Asettele sitten ensimmäinen kerros leipiä vuokaan/tarjottimelle. Leipiä tulee siis kuusi kappaletta, eli 3 leipää kahteen riviin vierekkäin. Kostuta kerros maidolla. Halutessasi voit "saumata" leipien liitoskohdat majoneesilla (tämä ei välttämätöntä). Levitä ensimmäinen kerros täytettä, eli puolet savulohitäytteestä.

3. Asettele täytteen päälle toinen kerros leipiä ja kostuta tämäkin kerros maidolla.
Levitä leipäkerroksen päälle täyte 2, eli munavoi ja lado taas päälle leipäkerros, kostuta taas maidolla.

4. Levitä täyte 3, eli loput savulohitäyttestä. Lado täytteen päälle vielä viimeinen kerros leipiä ja kostuta sekin maidolla.

Nosta kakku jääkaappiin ja anna kakun tekeytyä/maustua rauhassa useita tunteja, mielellään yön yli. Kuorruta valmis kakku valitsemallasi tuorejuustolla tai smetanalla notkistetulla sulatejuustolla ja koristele.


6 kommenttia:

  1. Just ihastelin näitä samaisia kakkuja Facebookissa! ☺ Nämähän olikin sun kakkuja! Wau!!

    VastaaPoista
  2. Ai kun näyttävät kauniilta :). Liian vähän tulee tehtä voileipäkakkuja, vaikka itsetehty voi olla tosi hyvä. Ihanat koristelutkin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itsetehdyt voileipäkakut on kyllä aivan ihania! Usein niitä meidän juhliin toivotaan ja tehdäänkin :) Useamminkin saisi silti tehdä...

      Poista
  3. Molemmat kakut on sairaan kauniita ja niin raikkaan näköisiä! Ah! ;D Hirveän harvoin tulee itselle tehtyä vaikka näitä söisi ihan helpolla useinkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Voileipäkakut on kyllä meidän perheen suurta herkkua ja liian harvoin tehdään meilläkin. Juhliin näitä monesti kyllä tehdään, mutta ne häviävätkin nopeasti aina... Nyt oli ihana kun sai herkutella kunnolla, kun tein yhden kotiin ihan muuten vaan... :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...