18. kesäkuuta 2015

Juhannuksen porovoileipäkakku


Tein vähän aikaa sitten rippijuhliin sekä syntymäpäiväjuhliin porovoileipäkakkua ja tuota porovoileipäkakun ohjetta on nyt kyselty tänne blogiinkin, joten tässä se tulee :) 
Tein tällä kertaa voileipäkakun meille kotiin juhannukseksi ja pyöreän malliseksi, mutta ohjeen kirjoitin suorakaiteen malliseen voileipäkakkuun. Voit kuitenkin halutessasi tehdä kakun pyöreään vuokaan leikkelemällä leivät oikeaan malliin.
Tässä porokakussa on kahdessa välissä porotäytetta ja keskimmäisessä välissä raikkaampi kurkkutäyte, mikä mielestäni passaa tosi hyvin tuon voimakkaan makuisen poron kaveriksi.


 Porovoileipäkakku

24 vehnäpaahtoleipäviipaletta
Kostutukseen kevytmaitoa
(majoneesia)
 
Täyte 1 ja 3 (porotäyte)

200 g savuporotuorejuustoa
150-200 g ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl kurkkusalaattia
1/2 pieni punasipuli hienoksi pilkottuna
150 g kylmäsavupororouhetta
 
Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen ranskankerma, sitruunamehu, kurkkusalaatti sekä punasipuli. 
Sekoita hyvin ja lisää lopuksi vielä pororouhe. Sekoita.
 
Täyte 2 (raikas kurkkutäyte)
 
200 g ruohosipulituorejuustoa
pala kurkkua
2-3 rkl kurkkusalaattia
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
mausteeksi vähän sinappia ja 1 rkl sitruunamehua
 
Halkaise kurkku ja poista vetinen keskiosa. Paloittele kurkku pieniksi paloiksi.
Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen kurkkusalaatti, sitruunamehu sekä sinappi.
Lisää ruohosipulisilppu sekä kurkkukuutiot, sekoita ja tarkista maku.
 
Kuorrutukseen 

1 prk (250 g) Koskenlaskija ruoka sulatejuustoa

1. Aloita kakun kokoaminen leikkaamalla halutessasi leivistä kannat pois. Itse leikkaan yleensä kannat kokonaan pois, mutta riittää kuitenkin jos leikkaat pelkän alareunan. Mikäli leipä on muotoutunut vaikka kuopalle päältä, leikkaa sekin tasaiseksi.

2. Asettele sitten ensimmäinen kerros leipiä vuokaan/tarjottimelle. Leipiä tulee siis kuusi kappaletta, eli 3 leipää kahteen riviin vierekkäin. Kostuta kerros maidolla. Halutessasi voit "saumata" leipien liitoskohdat majoneesilla (tämä ei välttämätöntä). Levitä ensimmäinen kerros täytettä, eli puolet porotäytteestä.

3. Asettele täytteen päälle toinen kerros leipiä ja kostuta tämäkin kerros maidolla.
Levitä leipäkerroksen päälle täyte 2, eli kurkkutäyte ja lado taas päälle leipäkerros, kostuta taas maidolla.

4. Levitä täyte 3, eli loput porotäyttestä. Lado täytteen päälle vielä viimeinen kerros leipiä ja kostuta sekin maidolla.

Nosta kakku jääkaappiin ja anna kakun tekeytyä/maustua rauhassa useita tunteja, mielellään yön yli. Kuorruta valmis kakku sulatejuustolla ja koristele.

8 kommenttia:

  1. Tosi ihanan näköinen kakku. Koristelu on ihanan kepeän näköinen, ei voi olla muuta kuin hyvää :)

    VastaaPoista
  2. Voi kun kaunis tämäkin! Ja taatusti herkullinen. Ihanaa Juhannusta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu! Voileipäkakut ovat kyllä aina niin hyviä :P Kiitos, myöhässä olen, mutta toivottavasti sinunkin Juhannuksesi oli ihana <3

      Poista
  3. Kuinkahan monelle hengelle tuosta ohjeen määrästä riittää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Johanna. Voileipäkakun riittävyyteen on vaikea sanoa yhtä oikeaa määrää, sillä riittävyyteen vaikuttaa moni tekijä. Esimerkiksi onko muuta tarjolla, minkä ikäisiä ruokailijat ovat jne. Myös paahtoleivän koko vaikuttaa. Yleensä lasketaan vuokaleivän kokoisesta kakusta n. 2 cm pala per ruokailija tai eri muotoisesta 1,5 leipäpalaa per ruokailija. Tällöin tuo voileipäkakku riittäisi 16 henkilölle. Itse kuitenkin usein lasken omiin juhliin 2 leipäpalaa per ruokailija, jolloin tuo kakku riittäisi 12 henkilölle, mutta kyllä se meillä tulee kakku kuin kakku tuhottua pienemmälläkin porukalla :D Sanoisin kuitenkin, että juhlissa tuo riittää 12-16 henkilölle. :)

      Poista
  4. Kiitos kattavasta vastauksestasi!
    Pakko vielä kysyä että mistä saa tuota kylmäsavuporoa? Ja voiko poron korvata jollain muulla lihalla ja jos voi niin millä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmäsavupororouhetta saa yleensä kaikista isommista kaupoista/marketeista. Tässä kyseisessä kakussa korvaisin poron korkeintaan suolalihalla, mutta jos haluat esimerkiksi kinkkua, niin miksi et kokeilisi tätä herkullista kinkkukakkua http://pienetherkkusuut.blogspot.fi/2014/11/kinkkuvoileipakakku.html .

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...