3. helmikuuta 2017

Tiramisu-juustokakku


 Mietin, että kehtaanko edes myöntää teille tätä, mutta kun joitakin vuosia sitten kävin ihanassa Roomassa, jäi minulla tiramisun syöminen kokonaan väliin. Tiedän, suorastaan perisynti - kuka käy Italiassa, eikä syö tiramisua!? No siitä asti olen harmitellut asiaa ja kun jokin aika sitten näin instagramissa kuvan tiramisu-juustokakusta, niin päätin kokeilla sellaista itsekkin. 
Pääsisinhän samalla ensimmäistä kertaa maistamaan jonkinlaista tiramisua.
Ja nyt kun olen tätä maistanut, oli tämä sen verran hyvää, että minua harmittaa vielä enemmän, etten kokeillut aitoa ja alkuperäistä silloin Rooman reissulla. 
No onpahan nyt uusi syy käydä Italian perukoilla ;)

Kuten jo mainitsinkin, niin minulla ei tosiaan ollut kokemusta tiramisusta ja sen takia en voi kertoa kuinka lähellä tämä alkuperäistä oli, mutta sen voin kertoa, että herkkua oli!
Jääkahvilla kostutetut keksit olivat pehmenneet sopivasti yön aikana ja saaneet hieman mietoa kahvin makua itseensä. Täyte oli samettisen pehmeää ja maistui ihanan vaniljaiselta, minkä lisäksi kaakao sekä pieneksi raastettu maitosuklaa toivat ihanaa suklaista makua kakkuun.


Kuten suurin osa varmaan tietää, niin tiramisuhan on pehmeä italialainen jälkiruoka, johon tulee mm. kahvia, mantelilikööriä, mascarponea, kananmunia sekä savoiardi-keksejä. Minua tuo raa`an kanamunan käyttö aina jotenkin vierastuttaa ja senpä takia käytin hieman googlen ihmeellistä maailmaa. Pian löysinkin amerikkalaisen blogin, jonka leipuri kertoi käyttäneensä raakojen kananmunien sijaan vaniljavanukasta ja päässeensä lähes samanlaiseen lopputulokseen.
Siltä istumalta päätin itsekkin korvata kananmunat vaniljavanukkaalla ja siitä lähti tämä kakku rakentumaan.
Kovin paljoa en kuitenkaan halunnut mennä tiramisua muuttamaan, vaan ajatuksena oli pitää tuo pehmeä rakenne ja suurin piirtein oikeat elementit, eli mascarpone, savoiardi-keksit sekä kahvin maku. Likööristä luovuin senkin takia, että meillä tätä söivät myös lapset. Halutessasi voit kuitenkin korvata osan (tai kaiken...) jääkahvista liköörillä.
Koska en halunnut kakkuun perinteistä rapeaa juustokakkupohjaa, oli pohja pehmeä ja täytekakkumainen, mikä teki kakun siirtämisestä hieman haastavaa. No tämän saa onneksi korjattua sillä, että kokoaa kakun suoraa tarjoiluastialle, joten ei hätää. Toinen miinus tuli tuon kaakaojauheen sulamisesta kakun päälle jonkin ajan kuluttua sen sihtaamisesta. Mikähän tässä meni pieleen?
Tietääkö joku? Käytinkö vääränlaista kaakaojauhetta vai missä vika?


Tiramisu-juustokakku

200 g Savoiardi-keksejä
n. 1 dl jääkahvia (tai peruskahvia)
3 liivatelehteä
2 rkl kuumaa vettä
250 g mascarponea
1 tl vaniljauutetta 
n. 350 g vaniljavanukasta
2,5 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
n. 30 g hienoksi raastettua maitosuklaata
kaakaojauhetta

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä.
Notkista mascarpone ja sekoita siihen vaniljauute sekä sen jälkeen vanukas. Sekoita hyvin ja siirrä sivuun odottamaan.
Aseta halkaisijaltaan n. 23-24 cm oleva irtopohjavuoan rengas tarjoilulautaselle/alustalle. 
Mittaa kahvi syvälle lautaselle ja pyöräytä yksitellen keksit (puoli pakettia) melko nopeasti kahvissa ja asettele välittömästi vuoan pohjalle vieri viereen. 
Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi ja sekoita sen jälkeen joukkoon vaniljavanukas-mascarponeseos.  
Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Kaada täytevaahtoon ja sekoita hyvin.
Kaada puolet täytevaahdosta keksipohjan päälle, tasoita ja ripottele päälle suklaarouhe sekä kaakaojauhetta.
Pyöräytä tämän jälkeen loputkin keksit yksitellen kahvissa ja asettele täytteen päälle vierekkäin.
Kaada keksikerroksen päälle loput täytteet, tasoita ja nosta jääkaappiin hyytymään ja tekeytymään yön yli. 
Sihtaa kakun päälle juuri ennen tarjoilua kaakaojauhetta.

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kakku, ja niin kauniit kuvat! <3 Itsekin olen käynyt Roomassa, mutta syönyt myös tiramisuakin siellä. Ei tuo tiramisun syöminen kuitenkaan autuaaksi tehnyt, sillä maistelin sitä useammassakin paikassa, ja jokaikisessä se oli täysin erilainen! Ulkonäkö, rakenne, maku ja koostumus olivat niin erilaisia, etten olisi uskonut kyseessä olevan sama jälkkäri. Eli ilmeisesti ei ole niin nökönuukaa millainen tiramisu on :) Itse olen rakastunut pehmeään mascarponevaahtoon (mihin kylläkin tulee raakoja munia, mutta uskallan käyttää niitä Suomessa) yhdessä kahvi+amaretto-makumaailman kanssa. Ohje löytyy blogistanikin. Mutta tämä vanukasidea on myös kokeilemisen arvoinen, kuullostaa herkulliselta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu <3 Hauska, että Tiramisu vaihteli noin kovasti Roomassakin :D Eipä olisi sitten hullua hurskaammaksi tullut sen aidon tiramisun koostumuksen ja maun suhteen, vaikka olisi maistellutkin sitä. Voihan se tosiaan olla, että "saa" vaihdella noinkin paljon, mutta alkuperäinen on käsittääkseni juuri sellainen pehmeä ja makumaailmaltaan kuvailemasi kaltainen. Taidan kokeilla vielä joku päivä sinun ohjettasi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...