Parin vuoden ajan yksi blogini suosituimmista ohjeista on ollut aivan ihana valkosuklaa-marjajuustokakku, jota meidänkin perheessä on nautittu useampaan kertaan. Lisäksi olen käyttänyt noita ihania täytteitä myös täytekakuissa ja joka kerta ne ovat saaneet todella hyvän vastaanoton.
Niinpä kun minulta pyydettiin reseptejä kotiblogit-lehteen, oli helppo valita, minkä ohjeen sinne antaisin.
Vaihdoin kuitenkin täyteen marjat vadelmaan ja tälläkin kerralla kakusta tuli suussa sulavan herkullista. Nuo sisemmän täytteen vadelmat toivat mukavaa kirpsakkuutta kakkuun ja uloin valkosuklaakerros toimi loistavasti yhteen sen kanssa.
Tein kakun tälläkin kerralla samalla tavalla sisä- ja ulkokerroksittain, sillä minusta kakusta tulee tällä tavalla näyttävämpi kuin perinteisesti kerroksittain kasaamalla, vaikka kauniitahan nekin kakut ovat. Käytin myös samaa liivatemäärää, kuin aiemminkin ja minulla nuo liivatemäärät olivat tälläkin kertaa sopivat. Joillakin on kuitenkin ollut hieman vaikeuksia saada sisemmästä kerroksesta tarpeeksi jämäkkää, mikä voi johtua esimerkiksi vaniljakastikkeen liian vähäisestä vaahtoutumisesta. Mikäli siis yhtään epäilet vaahdon olevan liian löysää tai haluat pelata varman päälle, niin lisäämällä yhden liivatelehden tuohon marjatäytteeseen saat siitä hieman jämäkämmän.
Tämä superherkullinen kirpeän vadelman ja makean valkosuklaan yhdistävä kakku on todellinen juhlapöydän kuningatar ja sopii ihanasti esimerkiksi äitienpäiväksi tai muihin kevään juhliin.
Ihastuttava Vadelma-valkosuklaajuustokakku
Pohja
n. 200 g keksejä (esim. digestivejä)
50 g voita
Vuoraa halkaisijaltaan n. 23-24 cm irtopohjavuoan
pohja leivinpaperilla.
Murskaa keksit. Sulata voi mikrossa
ja sekoita siihen keksimurska.
Painele keksiseos irtopohjavuoan
pohjalle. Vedä lusikalla irtopohjavuoan reunaa pitkin siten, että ihan vuoan
reunalle ei jää juurikaan keksipohjaa.
Irrota tämän jälkeen irtopohjavuoan
reunus ja asettele keksipohjan päälle pienempi halkaisijaltaan n. 19-20 cm
irtopohjavuoan reunus.
Marjatäyte (sisempi kerros)
200 g vadelmaa
50 g mansikoita
4 rkl tomusokeria
2,5 dl vaahtoutuvaa
vaniljakastiketta
125 g mascarponea
3 liivatelehteä
2 rkl kuumaa vettä
Laita livatelehdet likoamaan
runsaaseen määrään kylmää vettä noin viideksi minuutiksi.
Soseuta marjat sauvasekoittimella ja
lisää tomusokeri, sekoita sauvasekoittimella.
Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi
toisessa astiassa. Notkista mascarpone ja lisää se vaniljavaahtoon. Sekoita
tasaiseksi.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen
vesi pois ja sulata liivatelehdet pariin ruokalusikalliseen kuumaa vettä. Kaada
liivateliuos marjaseokseen ja sekoita sauvasekoittimella.
Kaada marjaseos muutamassa pienessä
erässä vaniljavaahtoon, samalla sekaisin vatkaten.
Kaada täytevaahto keksipohjan päälle
pieneen irtopohjavuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään muutaman
tunnin ajaksi.
Kun kakku on hyytynyt, irrota
irtopohjavuoan reunus varovasti ja aseta nyt isompi irtopohjavuoan reunus vuoan
ympärille.
Valmista valkosuklaatäyte.
Valkosuklaatäyte (päällimmäinen/ulompi kerros)
100 g valkosuklaata
125 g mascarponea
2,5 dl vispikermaa
2 liivatelehteä
2 rkl kuumaa vettä
Laita liivatelehdet likoamaan
runsaaseen määrään kylmää vettä noin viideksi minuutiksi.
Sulata valkosuklaa varovasti
mikrossa.
Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi.
Notkista mascarpone ja sekoita
sulatettu valkosuklaa mascarponeen.
Lisää valkosuklaa-mascarpone
kermavaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen
vesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan veteen.
Kaada liivateliuos täytevaahtoon ja
sekoita sekaisin.
Kaada täyte irtopohjavuokaan marjakerroksen
päälle ja levitä tasaiseksi. Auta lusikan varrella täytettä menemään myös
marjatäytteen ja irtopohjavuoan reunojen väliin. Voit lopuksi varovasti vetää
lusikan varrella reunaa pitkin, jotta täytettä on varmasti joka paikassa.
Nosta kakku hyytymään jääkaappiin
vähintään muutamaksi tunniksi.
Koristele tuoreilla marjoilla.
Kaunis kakku! Ihana yhdistelmä makuja.
VastaaPoistaVoi kiitos Kaura! <3 Nuo maut sopivat kyllä täydellisesti toisiinsa! :P
PoistaVoi että osaa olla kaunis kakku ja tuo makukombo on varmasti täydellinen :) Hyvää äitienpäivää <3
VastaaPoistaKiitos! Sinun kakkusi ovat myös aina todella kauniita <3 Täydellinen tämä makumaailma kyllä oli :P Niin ja kiitos samoin, hyvää äitienpäivää! <3
PoistaAivan ihanan näköinen kakku, ja kuullostaakin todella herkulliselta :P Kuvatkin ovat niin hienot! :) Hyvää äitienpäivää Maiju <3
VastaaPoistaVoi kiitos Suklaapossu <3 Tämä oli kyllä todella herkullista :P
PoistaKiitos Maiju ohjeesta! Tein tytön synttäreille kakun, jossa oli tytön toiveesta nämä mousset. Tuo vadelmamousse oli aivan ihanaa :P Laitan ohjeen blogiin lähiaikoina :)
PoistaHei! Mitä tuo muru kakun päällä on, ihanan näköinen kakku!
VastaaPoistaKiitos, tuo vihertävä muru on rouhittua pistaasipähkinää ja punainen koristeraetta :) Pistaasirouhe on mielestäni kaunista ja jotenkin herkän näköistä <3
PoistaMoikka,
VastaaPoistaOnko isoa irtopohjavuokaa pakko ottaa irti lainkaan? Ja asetella pienemmän vain sen sisälle?
Hei, Itse en ainakaan saanut aukaistua ja irroitettua pienempää vuokaa ison vuoan ollessa paikalla, mutta mikäli se onnistuu, ei isompaa vuokaa tietenkää tarvitse irroittaa. :)
PoistaKokeilin ja top 10:n meidän huushollissa tämä taisi hypätä heti, herkkua :). Osaatko sanoa kestääkö tämä kakku pakastamista ja jos kestää niin kauan vie sulaa? Voisi tehdä kotona ja viedä mökille pakkaseen eritysvierasvaraksi...
VastaaPoistaHei! Ihana, että teilläkin tykättiin kakusta :) Kakku kestää kyllä pakastamisen, mutta tarkkaa sulamisaikaa en valitettavasti osaa sanoa, useampi tunti luulisin. Itse sulatan juustokakkuja yön yli jääkaapissa, eli otan illalla kakun jääkaappiin ja aamulla kakku on sulanut. Toivottavasti tästä oli apua :)
PoistaHei! Laitatko marjatäytteeseen yleensä 250 vai 125 g mascarponea? Tässä vadelmaversiossa ja sitten siinä toisessa mustikkaversiossa on eri määrät. Kiitos vastauksesta! Aivan ihanan näköinen kakku:)
VastaaPoistaHei! Kiitos kommentistasi ja hyvä kysymys :) Jos minulla on muutakin mihin käytän mascarponea, niin laitan tuon 250g, mutta jos teen vain yhden kakun (niin kuin usein on), käytän tuon 125 g. Halusin järkeistää tätä ohjetta, koska on harmillista jättää puoli pakettia mascarponea jäkaappiin, mikäli ei sitten muutenkin leivo paljon. Olen kokeillut kakkua molemmilla tavoilla usein ja todennut, että eroa ei juurikaan huomaa. Näin ollen laitoin tähän ohjeeseen 125 g, jotta kakun voisi tehdä yhdellä mascarponepurkilla ja turhalta hävikiltä säästyttäisiin. :)
PoistaKaunis kakku herkullisella makuyhdistelmällä! Meillä juhannuksena tulossa n.18 vierasta ja ajattelin tämän leipoa. Riittääkö resepti tälläisenä vai pitääkö kertoa jollain (monen hlö kakku tämä on)? ps. toivottavasti kommentti ei tule montaa kertaa, oli yhteysongelmaa...
VastaaPoistaOheista ohjetta noudattaen tuli kyllä valitettavasti surkein kakku minkä olen koskaan tehnyt. Pohja jää liian murenevaksi, keskustan marjatäyteessä ei ole tarpeeksi kirpeyttä ja jää liian löysäksi vaikka lisäsin liivateteen määrää ja päällinen on tunkkaisen makuinen.
VastaaPoistaHei, Pakko kokeilla tätä kakkua! Oletko käyttänyt kakussa tuoreita vai pakastettuja vadelmia/muita marjoja?
VastaaPoistaHei! Ajattelin tehdä tätä marjatäytettä täytekakun väliin. Osaatko sanoa kärsiikö täyte jos sen laittaa kostutetun kakkupohjan päälle?
VastaaPoistaKaltaiselle kotileipurille vinkiksi: a) Pohjaan kannattaa laittaa 75 g voita tai margariinia (50 g aivan liian vähän). b) Valkosuklaamoussessa on iso virhe! Aina valkosuklaa viimeisenä täytteeseen, muuten täytteestä tulee kokkareinen ja vetinen.
VastaaPoistaNoudatan aina ohjeita, koska pienten lasten kanssa improvisointi ei aina onnistu. Tällä kertaa ohjeen noudattaminenkaan ei onnistunut, koska siinä oli noin suuri virhe. Eka kakku meni roskiin :(, toinen oman päättelyn ja tuttujen ohjeiden lukemisen jälkeen onnistui mahtavasti. :) Suosittelisin bloggaajaa kuitenkin lämpimästi korjaamaan ohjeen.
Toinen kotileipuri tässä. Huomio voin määrästä ihan sama, itse myös lisännyt sen 75g. Tuo valkosuklaamoussen ohje kuitenkin täysin toimiva. Itse tehnyt sen näin useasti ja aina onnistunut. Vastaavaa aine järjestystä myös joissain muissa resepteissä ja niissä myös toiminut paitsi silloin, jos sulan suklaan ja muiden aineiden välinen lämpötilaero on ollut yhdistäessä liian suuri (kokkareita, kun mm. suklaa jähmettyy ennen kun kunnolla sekaisin) tai liivate neste tulikuumaa lisätessä (kermavaahto lässähtää ja tulee vetistä). Onnistuessaan kyllä herkullista joten voin suositella :)
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKakku näyttää ihanalta! Kokeilen reseptiä. Kuinka monelle tuosta kakusta riittää?
VastaaPoista2. elokuuta 2018 klo 11.53