22. helmikuuta 2015

Ihanat tähtikuvioiset Nyhtöpullat / Pull apart-pullat kolmella eri täytteellä


Näin joskus puolisen vuotta sitten Valion sivuilla ( täällä ) ihanan näköisen mustikkanyhtöpullan ja halusin kokeilla sitä joku kerta itsekkin. Tuo kerta tuli nyt =)
Nyhtöpullasta on nimensä mukaisesti tarkoitus nyhtää palasia, eli pulla nostetaan kokonaisena tarjolle pöytään ja vieraat saavat nyhtää siitä itselleen palasia.
Nyt täytyy kuitenkin myöntää, että kyllä meillä ne ensimmäiset palaset sievästi veitsellä leikattiin ja vasta myöhemmin alettiin nyhtää paloja oman perheen kesken =)



Tein nyhtöpullaa samantien kolmella eri täytteellä ja vaikka kaikki oli ihanan meheviä sekä herkullisia, vei tuo mustikka-vaniljapulla mielestäni voiton kirkkaasti.
Kaikki kolme pullaversiota maistuivat ihanan pehmeiltä, meheviltä ja täytteestä riippuen joko vaniljaiselta, mustikalta ja vaniljalta tai perus korvapuustilta.
Sen lisäksi, että pullat maistuivat ihanilta, olivat ne myös kauniita.
Sattumalta sain samalla myös vieraita kun tein pullaa ja myös nuo vieraat olivat sitä mieltä, että pullat olivat kauniita ja herkullisen meheviä.


Koska halusin kokeilla nyhtöpullaa erilaisilla täytteillä, tein suoraa puolen litran pullataikinan, josta tulikin 2 vähän pienempää nyhtöpullaa ja yksi selvästi isompi pulla.
Mikäli pienempi määrä pullaa riittää, voit puolittaa taikinamäärän ja tehdä joko yhden ison tai kaksi pienempää nyhtöpullaa.


 Nyhtöpullat

Valmista ensin pullataikina

Pullataikina (3 nyhtöpullaan)

  5 dl (täys)maitoa
1 kananmuna
  2 dl sokeria
  1 tl suolaa
  4 tl vaniljasokeria
 4 tl kardemaummaa
13-14 dl vehnäjauhoja
  22 g (2 pss) kuivahiivaa
  150 g voita

 Lämmitä maito kädenlämpöä reilusti lämpimämmäksi, n. 42 °C. Lisää maidon sekaan sokerit, suola, kaardemumma, muna sekä n. 2 dl vehnäjauhoja joihin olet sekoittanut kuivahiivan. Sekoita taikinaa yleiskoneessa tai käsin ja lisää loput jauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa sen jälkeen kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää alustamisen lopussa sekaan vielä pehmeä voi ja vaivaa kunnes voi on täysin sekoittunut. Jätä taikina lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi (n. 45 min).
Valitse tämän jälkeen täyte, jonka haluat.

Vaniljatäyte 
(riittää kahteen nyhtöpullaan)

125 g voita
200g vaniljarahkaa
0,5 dl sokeria
1 pss vaniljakastikeaineksia
Sulata voi ja sekoita kaikki ainekset sekaisin.

Vanilja-mustikkatäyte

vaniljatäyte + mustikoita

Kaneli-sokeritäyte
( yhteen nyhtöpullaan )

n. 50 g voita
kanelia ja sokeria maun mukaan

Nyhtöpullan kokoaminen

Jaa taikina 3 osaan. Ota yksi osa taikinaa ja jaa se kolmeen yhtä suureen palaseen. Kauli ensimmäisestä palasta pyöreä levy (käytä tarvittaessa jauhoja, ettei taikina tartu alustaan kiinni). Voit myös leikata taikinan oikean muotoiseksi. Nosta taikina leivinpaperin päälle.


Levitä haluamaasi täytettä taikinalevylle.



kauli toinenkin taikinapala pyöreäksi ja nosta se täyte kerroksen päälle. Tee sama toiseen kertaan. Yhteen nyhtöpullaan tulee siis 3 taikinakerrosta ja 2 täyteväliä.

Aseta tämän jälkeen pullan keskiosaan jotakin pyöreää ohjaamaan leikkausta.


Leikkaa veitsellä 10 tai 12 sektoria


Ota kahdesta sektorista kiinni ja pyöritä niitä pari-kolme kertaa vastakkaisiin suuntiin toisistaan. Toista tämä kaikkien sektoreiden kanssa.


Kohota pullaa lämpimässä liinan alla 15-20 minuuttia, voitele munalla ja koristele raesokerilla.
Paista uunissa 200 asteessa hieman keskitasoa alempana n. 20 minuuttia tai kunnes kauniin ruskea.




11 kommenttia:

  1. On kyllä hienoja nyhtöpullia, pulled bunseja:) Täytettäkin näyttäa olevan runsaasti, mikä on ainakin omaan makuuni sopiva juttu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack! Täytettä oli todellakin runsaasti, eli juuri minunkin maakuni sopivasti :) Paras pulla on ihanan pehmeä, runsastäytteinen ja mehevä. Nämä olivat ehkä juuri niitä parhaita pullia ikinä...

      Poista
  2. Tosi kauniita kaikki! Ja niin mehevän ja herkullisen näköisiä myös :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Tuo mustikkapullan tähti ei ole niin hieno, kun oli ensimmäinen harjoittelukappale ja leikkasin ensin liian pitkälle...
      Mutta meheviä ja herkkullisia olivat kyllä kaikki ! :)

      Poista
  3. Nam, näyttävät juuri niin ihanan kuohkeilta, kuin mitä pullan pitääkin :). Minäkin olen tätä Valion ohjetta ihaillut, mutta en vielä kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä olivat aivan ihania, kannattaa ilman muuta kokeilla, kun sopiva kohta löytyy :)

      Poista
  4. Voi kun kauniita, ja tosi maukkaan näköisiä :) Tällaiset olisi tosi nätteja mihin tahansa juhlapöytään :D Huomasin tämä saman mallin jossain netissä (oiskohan ollut juuri Valion sivut), mutta vielä on toistaiseksi kokeilematta. Pitääkin pitää tuo mustikkatäyte mielessä sitten kun ehdin testaamaan itsekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu! Itse tykkäsin myös kovasti pullien ulkonäöstä ja nämä olisivat ihania vaikka kyläänviemisinä... Ennenhän vietiin vauvaperheeseen pullakranssi, mutta ehkä jatkossa voisi viedä nyhtöpullan tai pulled bunssin niin kuin Jack nämä nimesi :D
      Kannattaa ilman muuta kokeilla tuota mustikkatäytettä. Valion ohjeessa oli käytetty vaniljatuorejuustoa mustikoiden lisäksi, itse tein tuollaisen vaniljatäytteen ja oli kyllä aivan ihanaa. Maukasta ja mehevää. Nam!

      Poista
    2. Testattu! Tosin ei tullut noin nätti kuin sinulla, mutta kivasti erilaista ja maku ihana :) Kiitos vinkistä :)

      Poista
  5. Voi kun kauniita ja herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...