Sain anoppilasta kotiin viemisiksi kaksi purkkia maustettua ranskankermaa ja hetken mietin, että mihin ne käyttäisin. Sitten muistin nähneeni täällä Suklaapossun ihanassa blogissa Flammkuchenin, johon tuli juuri ranskankermaa. Tuo Flamkuchen jäi mieleeni juuri sen herkullisen näköisen rapean ulkomuotonsa takia. Mikä sitten on Flamkuchen?
Flammkuchen - liekkikakku - valkoinen pizza (rakkaalla lapsella on monta nimeä) on kotoisin Elssasin maakunnasta, Ranskan ja Saksan raja-alueelta ja se on hiivattomasta vehnätaikinasta tehty ohut ja rapea "pizza", jonka päälle tulee paksusti hapankermaa, sipulia sekä savulihaa, pekonia tai ilmakuivattua kinkkua.
Aito Flammkuchen paistetaan kuumassa leivinuunissa, mutta kotioloissa sen voi paistaa myös tavallisessa uunissa kuuman uunipellin päällä.
Aito Flammkuchen paistetaan kuumassa leivinuunissa, mutta kotioloissa sen voi paistaa myös tavallisessa uunissa kuuman uunipellin päällä.
Tein tästä ihanasta herkusta kaksi erilaista versiota. Perinteisemmän
sipulilla ja savukinkkusuikaleilla sekä välimerellisemmän mallin, johon
tuli savukinkkua, kirsikkatomaatteja, fetajuustoa, punasipulia sekä
päälle vielä rucolaa.
En oikein osannut sanoa, kumpi oli enemmän mieleeni, joten tein näitä toisen satsin vielä seuraavanakin päivänä. Enkä edelleenkään osannut valita suosikkiani. Välillä toinen tuntui maukkaammalta ja välillä toinen, mutta ihania ja herkullisia olivat kumpikin.Yhden eron kuitenkin huomasin kumpanakin päivänä, sillä vaikka tein taikinan samalla (jaoin vain puoliksi ennen täyttämistä ja paistamista) ja paistoin yhtä aikaa samalla pellillä, niin kumpanakin päivänä tuli kinkku-sipuli versiosta hieman rapeampi. Kummassakin oli kyllä aivan ihanan rapea pohja, mutta ehkä tuo enemmän täytteitä sisältävä kärsi ihan vähän täytteiden runsaasta määrästä...
Kokeilkaa ihmeessä ja etsikää oma suosikkinne.
Pohja (n. 40 x 30 cm tai kaksi pienempää)
n. 3.25 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl vettä
0.25 dl oliiviöljyä (itse käytin valkosipulilla maustettua)
Täytevaihtoehto 1
2-3 dl ranskankermaa (halutessasi maustettua)
1/2-1 pieni sipuli suikaloituna
50-75 g savukinkkukuutioita/suikaleita
Täytevaihtoehto 2
2-3 dl ranskankermaa (maustettua)
1/2-1 pieni punasipuli suikaloituna
50-75 g savukinkkukuutioita/suikaleita
100-150 g kirsikkatomaatteja puolitettuna tai viipaloituna
100 g marinoituja fetakuutioita (tai vuohenjuustoa)
Sekoita suola ja vehnäjauhot keskenään kulhossa. Lisää vesi sekä öljy ja
vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina
huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi.
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita pelti uuniin heti lämmityksen alkuvaiheessa.
Kaulitse taikina mahdollisimman ohueksi levyksi ja siirrä se leivinpaperin päälle.
Kaulitse taikina mahdollisimman ohueksi levyksi ja siirrä se leivinpaperin päälle.
Levitä taikinalevyn pinnalle kerros
ranskankermaa ja ripottele päälle haluamasi täytteet. Mikäli käytät fetajuustoa, ripottele se päälle vasta paistamisen jälkeen.
Ota kuuma pelti uunista, liu'uta leivinpaperi, jonka päällä piirakka on pellille ja laita uuniin
paistumaan noin 15-20 minuutiksi.
Ihanan raikkaan näkönen blogi, ja niin Ihania reseptejä! :)
VastaaPoistaJään seuraileen!
Kiitos ja mukavaa että liityit lukijaksi! Tervetuloa mukaan, toivottavasti löydät täältä paljon mieluisia herkkuja! :) ps. Kurkkasin blogiisi ja olet todella taitava käsistäsi ja blogisi on yksinkertaisen kaunis
Poista*slurps* tämä ohje menee testaukseen välittömästi!! ☺
VastaaPoista=) Hyvä, sillä tämä oli herkkua =P
PoistaOih ja voih, nyt on niiiin hyvännäköistä ettei tosikaan! Ihanat väritkin :) Tuli muuten mieleen, että yksi tosi hyvä yhdistelmä on myös kylmäsavulohi ja sipuli. Kannattaa joskus kokeilla sellaistakin, mikäli vain kalat maistuu :)
VastaaPoistaNiin ja piti vielä "sanoa", että tuo valkosipuliöljy on tosi hyvänkuulloinen. Itsekin olen moista katsellut kaupasta, mutta en ole vielä saanut hankittua. Kysynkin nyt samalla, maistuuko siinä valkosipuli jo pienessäkin määrässä, vai pitääkö sitä käyttää enemmän kunnon aromin saamiseksi? :)
PoistaKiitos Suklaapossu! Kyllähän ne kalat maistuu, joten testaanpa joku kerta sitäkin yhdistelmää =)
PoistaKyllä sitä joutuu käyttämään ihan reilusti kunnon aromin saamiseksi tai ainakin tuota minun halpisversiota. Pitäisi ehkä satsata ensi kerralla laadukkaampaan versioon, sillä uskon että sellaisessa maku on voimakkaampi... Tuo öljy tuoksuu kyllä ihanan voimakkaasti valkosipulille, mutta kovin miedosti se siinä maistuu. Toisaalta taas sehän on hyvä, koska sitä voi huoletta käyttää normaaliöljyn määrillä/tapaan leivonnassa ilman, että maku tulee liian voimakkaaksi.
Kiitoksia vastauksesta. Taidanpa katsella sellaista pulloa itsellekin. Ehkä on vaan parempi, ettei ole kovin vahva. Makuahan voisi sitten lisäillä vaikkapa valkosipulimurskalla, jos tuntuu liian miedolta. Itselläni on sellainen kaupan valmis lasipurkki (Juu, oon vähän laiska kuorimaan ja pilkkomaan valkosipulia. Murska toimii tuoreen sijasta aika kivasti)) aina jääkaapissa odottamassa ruoanlaittoa :)
PoistaAivan mahtava ohje - kiitos taas kerran sinulle ja Suklaapossulle alkuperäisestä ohjeesta :) Laitoin päälle Creme Fraichea, ripauksen mustapippuria, ruskistettua unkarilaista savupekonia ja punasipulia. Meni koko hela hoito kahteen pekkaan hujauksessa. Tästä tuli meidän vakkari suolapala!
VastaaPoistaHienoa, että tekin tykkäsitte tästä! Itsellä tuli tehtyä tätä heti kahtena peräkkäisenä päivänä ja erilaisilla täytteillä. =) Nuo sinun täytteesi kuullostavat myös ihanilta...
Poista