19. helmikuuta 2015

Raaka-aineiden korvaaminen leivonnassa

Onko sinulle joskus käynyt niin, että olet löytänyt hyvältä vaikuttavan reseptin, leivontainspiraatio on iskenyt ja olet aloittanut leipomisen, kunnes huomaat, että leivinjauhe tai jokin muu aine onkin päässyt loppumaan?
Minulle ainakin on ja koska aina ei kotona ole joku joka ryntää kauppaan hakemaan puuttuvat aineet, olen koonnut tähän hieman muistilistaa siitä, kuinka voit korvata/vaihtaa raaka-aineita tarvittaessa.
Vinkkejä voit käyttää myös, mikäli et allergian tai muun syyn takia voi käyttää joitakin raaka-aineita.

Kaikki tiedot olen löytänyt kirjoista tai netistä, virheitä saa oikaista ja lisää vinkkejä saa antaa... =)

Kananmuna

Pullataikinasta munan voi vain suoraa jättää pois, eikä sitä tarvitse edes korvata. Pullat voi voidella vaikka maidolla kananmunan sijaan.
Joissakin makeissa leivonnaisissa munan voi korvata hedelmä- ja marjasoseilla suhteella 1 dl hedelmä- tai marjasosetta korvaa yhden kananmunan.
Lettu- ja pannukakkutaikinoissa kananmunan tilalla voi käyttää perunasosetta, perunajauhoja tai vaikkapa maitorahkaa.

Maito

Esimerkiksi muffinsseissa maidon voi usein korvata jollakin muulla nesteellä, kuten vaikka mehulla, piimällä, jogurtilla tai jopa vedellä.
Allergikko voi korvata maidon kaura-, riisi-, tai soijamaidolla

Leivinjauhe ja ruokasooda

Leivinjauheen voi korvata soodalla mikäli taikinassa on jotakiin hapanta, esimerkiksi piimää tai jogurttia. Soodaa laitetaan kuitenkin puolet vähemmän kuin leivinjauhetta eli jos ohjeessa lukee 2 tl leivinjauhetta, laitetaan vain 1 tl soodaa.
Mikäli taikinaan ei tule mitään hapanta, kannattaa miettiä voiko taikinaa muunnella hieman. Tämä auttaa siihen, ettei sooda maistu pistävänä läpi valmiissa tuotoksessa.
Ruokasoodan voit puolestaan korvata leivinjauheella, mutta leivinjauhetta joutuu tällöin vastaavasti laittamaan tuplamäärän, eli 1 tl ruokasoodaa on 2 tl leivinjauhetta

Perunajauho ja vehnäjauho

Perunajauhoissa ei ole vehnäjauhojen sisältämää sitkoa, joka muodostaa leivonnaisiin kuohkeutta ja parantaa leipoutuvuutta, mutta eri jauhoja voi kyllä vaihdella. Monessa leivonnaisessa voi korvata vehnäjauhot perunajauhoilla tai päinvastoin suhteella 1 dl vehnäjauhoja = 2/3 dl perunajauhoja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi pullataikinaan tarvitaan sitkoa ja siinä vaihto ei onnistu. Samoin muussakin leivonnassa kannattaa muistaa, että perunajauhoilla tulee murenevampaa leivonnaista.
Perunajauhot voi korvata myös maissijauhoilla.

Rasvat

Voin/margariinin voi yleensä korvata öljyllä ohjeissa joissa käytetään juoksevaa tai sulatettua rasvaa, kuten vaikka joissakin muffinsseissa tai kakkutaikinoissa. Korvaus toimii myös toisin päin. 100 g rasvaa vastaa n. 0,75 dl öljyä

 Fariinisokeri 2 1/2 dl
= vajaa 2 dl hienoa sokeria + 1/2 dl siirappia

Korppujauho 2 1/2 dl
= 4 viipaletta vaaleaa leipää paahdettuna/kuivattuna ja murusteltuna tai noin 2 dl voileipäkeksimuruja

Sitruunan raastettu kuori 1 tl
= 1/2 tl sitruunamehutiivistettä

Suklaa makeuttamaton 30 g
= 3 rkl kaakaojauhetta + 1 rkl margariinia

Valkosipuli 1 kynsi
= 1/2 tl valkosipulijauhetta

2 kommenttia:

  1. Loistavaa nyt voikin ruveta leipomaan :D Kiitos paljon!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...