6. helmikuuta 2015

Laskiaistötteröt / Tuuttipullat



Eräs ystäväni laittoi minulle viestin, jossa oli linkki facebookissa pyörineeseen mahtavaan ideaan sekä teksti "Mää haluan tommosia" =) 
Avasin linkin ja niin totta vie halusin minäkin. Aivan ihanan näköisiä laskiastötteröitä sekä aivan loistava keksintö syödä sotkematta ja saada silti paljon kermavaahtoa pullan sisään!
Meni jokunen päivä ja sain puhelun, että tuo samainen ystäväni sekä mieheni sisko olivat tulossa kylään ja tarjolla piti kuulemma olla noita laskiaistötteröitä.
Koska itsellänikin poltteli päästä kokeilemaan ja maistamaan noita herkullisen näköisiä pullia, minähän ryhdyin tuumasta toimeen.
Googletin vielä pullaohjeen ja löysinkin sen täältä Pieni ihana - blogista.


Kaikki ei kuitenkaan sujunut niin helposti kuin olin ajatellut, vaan pienin noista herkkusuistani vaati kovasti äidin huomiota leipomisen ohessa, minkä lisäksi kamerani tippui lattialle kesken vaihekuvien ottamisen... Kun sitten pullien kohotessa aloin kaivaa kananmunaa pullien voitelua varten, huomasin, että ai niin kananmuna! Olin siis unohtanut munan taikinasta. Tässä vaiheessa oli sellainen olo, ettei olisi pitänyt alkaa leivontapuuhiin ollenkaan.
No, kun uunista sitten vihdoin leijaili huumaava pullan tuoksu, ajattelin että eiköhän tämä ollutkin hyvä idea ja kun pääsin maistamaan näitä, olin siitä varma. Oli loistava idea leipoa, sillä nämä olivat ihan äärettömän hyviä pullia! Pehmeä pulla, makeaa mansikkahilloa ja vaniljaista kermavaahtoa. Nam!


 Hyvä pulla, parempi mieli...  =)



Laskiaistötteröt (12 kpl)

Pullataikina

2,5 dl täysmaitoa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
6-7 dl vehnäjauhoja
11 g kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
2 tl kardemummaa
(1 kananmuna)
75 g voita

Lisäksi

Öljyä tötteröiden voiteluun
Foliota tötteröihin tai 12 kpl valmiita muotteja
Voiteluun kananmuna
Pinnalle raesokeria
Täytteeksi mansikkahilloa ja vaniljakermavaahtoa

Valmista ensin pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöä reilusti lämpimämmäksi, n. 42 °C. Lisää maidon sekaan sokerit, suola, kaardemumma, (muna) sekä n. 1 dl vehnäjauhoja joihin olet sekoittanut kuivahiivan. Sekoita taikinaa yleiskoneessa ja lisää loput jauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa sen jälkeen koneen suurimmalla nopeudella muutaman minuutin ajan tai kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää sekaan pehmeä voi ja vaivaa kunnes voi on täysin sekoittunut. Jätä taikina lämpimään paikkaan kohoamaan n. 45 minuutin ajaksi ja tee sillä aikaa foliotötteröt, jollet käytä valmiita muotteja.


 Taittele noin 40 cm pituinen foliopala pituussuunnassa 3 kerrokseen


 Rullaa taiteltu folio rullalle, niin että muodostuu tötterö ja öljyä tötteröt joko pullasudin avulla tai vuokasprayllä


 Pyörittele kohonneesta pullataikinasta pötkö


Jaa taikina 12 osaan


Rullaa jokaisesta taikinapalasta n. 50 cm pitkä pötkö


Kiedo taikinapötkö foliotötterön ympärille aloittaen kapeasta päästä niin, että pohjaan ei jää reikää 



Anna taikinatötteröiden kohota lämpimässä liinan alla noin puoli tuntia, voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 180 asteessa n. 15-20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.
Anna jäähtyä ennen kuin irrotat foliotötteröt varovasti pullien sisältä.


Voitele paistetut ja jäähtyneet pullatötteröt hillolla sisäpuolelta esimerkiksi veitsen avulla ja pursota sisään vielä vaniljakermavaahtoa.


14 kommenttia:

  1. Ihan täydellinen idea! Niin herkullisen näköisiä ja varmasti ovatkin! NAM! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Nämä todellakin olivat herkullisia ja ensimmäisen haukun jälkeen todella helppoja syödä. Pienilläkään ei tullut sotkua, kun kermavaahto ei tursuillut ympäriinsä pullaa haukatessa.

      Poista
  2. Tosi ihanan näköisiä näin pullaversionakin. Ja todellakin...varmasti helpompi syödä mitä normipullana. Minä olen tehnyt sämpylätaikinasta suolaisella täytteellä vastaavia. Tykättiin kovasti.
    http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2008/02/suolaiset-totterot

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nämä olivat kyllä ihania ja helposti syötäviä. Tuo sinun suolainen versio näytti myös todella hyvältä, pistämpä korvan taakse... =)

      Poista
  3. Aivan kertakaikkisen ihana idea, tuuttipulla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä minunkin mielestäni aivan loistava idea =)

      Poista
  4. Ihania! Itse olen tehnyt vastaavia tötteröitä voitaikinasta, ja olivat toooosi herkkuja nekin. Mutta pullahan on ihan täydellinen pari hillolle ja kermavaahdolle, ihana idea! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu! Olivat kyllä ihania, mutta ehkä voisin kokeilla myös tuota voitaikina versiota ensi kerralla... =)

      Poista
  5. Noniin, kiva nähdä sinunkin tekemänä nämä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli niin loistava idea, että pakkohan näitä oli tehdä ja ihania kyllä olivatkin =)

      Poista
  6. Aivan ihanan näköisiä! Melkein jo maistan tuuttien herkullisuuden täällä ruudun takana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =D Kannattaa ilman muuta kokeilla näitä, niin saat maistaa oikeastikkin =D

      Poista
  7. Idea on kyllä loistava :) Itse törmäsin tuuttipulla-ohjeeseen tammikuussa ilmestyneessä Herkkuleivonta-lehdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselleni nämä osuivat ensimmäistä kertaa kohdalle ystäväni linkittämänä, mutta onneksi osuivat, sillä idea tosiaan on loistava. Mielestäni paaaljon herkullisempia ja helpommin syötäviä kuin perinteiset laskiaispullat ja samaa mieltä olivat kyllä kaikki maistamaan päässeetkin =)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...