9. joulukuuta 2014

Ihana Uuniomenan makuinen juustokakku kinuskikastikkeella


Uuniomenaa, vaniljaa ja kinuskikastiketta, sille tämä juustokakku maistuu. Kakussa pohjakin oli aivan ihanaa, täytteestä puhumattakaan. Pohjassa yhdistyy kahta eri keksiä, koska kanelikeksiä ei ollut tarpeeksi tuossa yhdistelmäpakkauksessa. Pohjan maku muistuttaa hieman piparia, mutta maku on miedompi ja pehmeämpi, suorastaan loistava! Uskon, että samanlaiseen makuun pääsisi myös murskaamalla pari piparia normaalikeksien joukkoon. 
Täytteessä puolestaan maistuu uuniomena sekä vanilja ja päälle kaadettiin vielä kinuskikastiketta. Tuo uuniomenan maku tulee tuosta  fariinisokerilla sekä kanelilla maustetusta kirpeiden omenien soseesta. Ainakin itselläni tuli heti täytettä maistaessani mieleen uuniomena. Kanelikeksipohja ja uuniomenan makuinen täyte- täydellinen makupari ja ihanasti joulunkin makuinen. Tuota kinuskikastiketta ei ehkä olisi edes tarvinnut ja se toi ehkä hieman liikaakin makeutta kakkuun, mutta hyvältähän se maistui :) Kakku maistui kuitenkin ihanalta myös ilman kastiketta, joten sitä ei välttämättä tarvita. Koska käytin aiemmin valmistamaani omenahilloa täytteeseen, en enää ajanut sitä sileäksi, mikä näkyi hieman ulkonäössä, sillä omenasose ei ollut aivan sileää. Mikäli haluat täytteestä täysin sileän, hurauta omenasose keittämisen jälkeen vielä sauvasekoittimella sileämmäksi.


Syksyllä omenasoseita ja hilloja tehdessäni ihastuin anopin kirpeistä omenoista tehdyn soseen makuun ja pakastin sitä pieniin pakastuspusseihin ajatuksena tehdä niistä joulun aikaan juustokakkua. Tein omenoista myös hilloa, joka maistui samalle kuin tuo sosekkin. No nyt kun aloin tekemään tuota juustokakkua, unohdin soseen pakastimeen ja käytin hilloa. Näin lopputuloksesta tuli ehkä hieman makeampi, mutta muuten en usko maun olevan erilainen. Suosittelen kuitenkin käyttämään omenasosetta, jossa on makua ja alla ohje minun omenasoseeseen. Paras sose tähän kakkuun on ehdottomasti kirpeistä omenista tehty mausetttu sose, jolloin tulee tuo ihana uuniomenan maku. En kuitenkaan muista kuinka paljon tuota sosetta ohjeella tulee, joten sitä jää todennäköisesti yli tästä ohjeesta, mutta eipä hätää, sen voi pakastaa seuraavaa tarvetta varten.


Uuniomenan makuinen juustokakku

Omenasose

1 kg happamia kirpeitä omenoita
1,5 dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1,5 + 0,5 dl vettä

Kuori omenat, poista omenakodat ja paloittele omenat pieniksi kuutioiksi. Laita omenakuutiot, 1,5 dl vettä ja muut aineet kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 15 minuutin ajan, kunnes omenat soseutuvat. Lisää tarvittaessa keittämisen aikana loput 0,5 dl vettä (mikäli sose on kovin paksua). Anna jäähtyä. Halutessasi voit ajaa soseen hienommaksi teho/sauvasekoittimella.

Pohja

1 pötkö kanelidominoita
1/2 pötköä vaniljadominoita
50 g voita

Murskaa keksit esimerkiksi tehosekoittimella, sulata voi ja sekoita keskenään. Painele keksiseos leivinpaperilla vuoraamasi irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille.

Täyte
200 g vaniljatuorejuustoa
1,5 dl omenasosetta
2,5 dl vispikermaa
4 liivatelehteä + 0,5 dl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen omenasose. Vatkaa kerma läysähköksi vaahdoksi ja lisää siihen tuorejuusto-omenasose. Liuota liivatelehdet kuumaan veteen ja kaada liivateliuos täytteeseen ja vatkaa hyvin sekaisin. Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljän tunnin ajan ennen tarjoilua. Tarjoile halutessasi valmiin tai omatekoisen kinuskikastikkeen kanssa.


Suolainen kinuskikastike

1,5 dl kermaa
1 rkl voita
1 dl fariinisokeria (ei tiiviisti paineltuna)
 0,5 tl sormisuolaa

Mittaa kerma, voi ja fariinisokeri kattilaan. Keitä hiljalleen välillä sekoitellen n. 15 minuutin ajan. Ota kattila levyltä, lisää suola, sekoita ja anna jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...