20. helmikuuta 2015

Pistaasi-Hunajamascarpone-Whoopiet

 
Ostin jokin aika sitten itselleni whoopie-leivokset kirjan ja ensimmäiseksi kokeilulistalle pääsi pistaasi-hunaja-whoopie piet. Olosuhteiden takia jouduin kuitenkin muokkaamaan ohjeen omanlaiseksi, mutta sepä ei haitannut yhtään, sillä näistä tuli aivan ihania!
 
Whoopies - whoopie piet - whoopiet, rakkaalla lapsella jälleen monta nimeä =) ovat pyöreitä, käsinsyötäviä  kerrospikkuleipiä, joiden välissä on pehmeää täytettä.
Perinteisesti whoopie pie koostuu kahdesta tummasta keksipuolikkaasta joiden väliin tulee valkoista vaahtokarkkitäytettä.
Whoopieissa on kuitenkin vain mielikuvitus rajana ja ainakin itse sytyn enemmän vaikka mascarpone-, suklaa- ja marjatäytteistä. Taidan kuitenkin testata tuota vaahtokarkkitäytettä joskus lapsia varten =)
 
Tämä oli siis ensimmäinen whoopie-kokeiluni ja voin kertoa, että olin myyty. Ihastuin tuohon pehmeään keksiin, jossa oli herkullista täytettä. 
Jo pelkästään keksiosat yksistään olivat ihanan makuisia, mutta kun siihen lisättiin vielä herkullinen hunaja-mascarponetäyte, oli kombo (lähes) täydellinen.
Itse asiassa ihastuin näihin niin kovin, että kokeilulistalleni nousi heti myös minttu-suklaa-whoopiet sekä mansikka-mascarpone-whoopiet...
 

Tässäpä vielä muutama asia, jotka itse huomasin whoopieita tehdessäni;

Kuten yleensäkkin keksejä paistaessa, paistoaika vaikuttaa keksien rakenteeseen. Hieman liian kauan paistetuista whoopieista tuli hieman rapeampia kuin oikean aikaa paistetuista. Tämä kannattaa pitää mielessä, sillä tarkoitus on tavoitella ihanan pehmeitä keksejä.
Itse kokeilin paiston lopussa whoopieita painamalla varovasti whoopien keskustaa ja kun se tuntui pehmeältä, mutta kiinteältä, oli whoopie valmis. Tuo keskusta näytti myös hieman kohonneelta ja  kun sitä painoi varovasti, kohosi painauma heti takaisin ylös.

Kun whoopiet oli juuri täytetty, oli näiden kanssa hieman sama ongelma kuin laskiaispullien, eli haukatessa täytettä meinasi tursua yli laitojen. Asia kuitenkin korjautui kun whoopiet olivat vetäytyneet rauhassa jääkaapissa, sillä myöhemmin illalla kaapista napattu herkku oli ihanasti haukattavissa ja mautkin olivat mukavasti tasaantuneet.
Whoopiet voikin tehdä jo valmiiksi jääkaappiin odottamaan juhlia.



Tuohon täytteen ohjeeseen laitoin hunajan määräksi 2-4 rkl, sillä annostus riippuu paljon toivomastasi makeudesta, hunajan mausta sekä laadusta. Mikäli et ole suurin hunajan fani, voi tuo 4 rkl maistua sinulle liikaa, joten vähennä määrää ja maistele sopiva annostus. Huomioi kuitenkin, että maut tasaantuvat ajan kanssa, joten useamman tunnin jääkaapissa odottelun jälkeen hunaja ei maistu enää yhtä voimakkaana. Mikäli taas hunajasi on laadukasta ja voisit syödä sitä vaikka paljaaltaan, käytä sitä tuo 4 rkl.


 
Pistaasi-hunajamascarpone-whoopiet

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
50 g (n. 1 dl) kuorettomia pistaasipähkinöitä
100 g huoneenlämpöistä voita
1,75 dl sokeria
1 muna
1,25 dl kermaa

Pinnalle
2-3 rkl pistaasipähkinöitä rouhittuna

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Jauha pistaasipähkinät hienoksi esimerkiksi tehosekoittimella. Siivilöi sekaan jauhot, leivinjauhe sekä suola. Sekoita.
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna ja sen jälkeen pienimmällä teholla puolet jauhoista, kerma ja vielä loput jauhot.
Pursota tai lusikoi taikinanokareita leivinpaperille, jättäen leviämisvaraa. Whoopieiden koko kasvaa n. 1,5 kertaiseksi paistettaessa.
Ripottele (älä painele!) päälle pistaasipähkinärouhetta koristeeksi ja  paista pellillinen kerrallaan 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä n. 5 minuuttia ja nosta ritilän päälle jäähtymään täysin.

Hunaja-mascarpone-täyte

1,25 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
250 g mascarponea
2-4 rkl juoksevaa hunajaa

Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Notkista mascarpone, lisää se kermavaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Lisää hunaja vähän kerrallaan ja maistele sopiva annostus. Nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Valitse kekseistä keskenään saman kokoisia puolikkaita ja levitä tai pursota täytettä jäähtyneiden keksien litteälle puolelle ja paina toinen keksi päälle. Nauti hetken vetäytymisen jälkeen.
 

6 kommenttia:

  1. Mulla on whoopiet vielä kokonaan testaamatta. Kesällä haaveilin mansikkaisista sellaisista, mutta enpä saanut aikaiseksi kokeilla.
    Näissä houkuttaa tuo pistaasipähkinä! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo pistaasipähkinät ne juuri minullakin houkuttivat :) Ja ihaniahan näistä tuli!
      Itsellänikin nämä olivat tosiaan ensimmäinen kokeilu ja tuollaiset mansikkaiset ovat nyt mielessä myös. Saas nähdä millon sitten saan toteutettu, ehkä kesällä :)

      Poista
  2. Minä joskus näistä innostuin vähän liikaakin ja tulikin testattua vaikka mitä versiota! :D
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/04/whoopies-leivosten-ohje-taytteita.html

    Mä olen lukenut, että näitä keksittäessä haluttiin lasten eväsrasiaan saada helppoa herkkua joka ei suttaa ja näin paistettiin kakkutaikina pieniksi annoksiksi ja täyte laitettiin sisälle. Näin täyte ei sotke eväsrasiaa. Näin lukee hesarin nettisivuilla, mutta mikä sitten on totuus sitä ei varmaankaan kukaan tiedä :) http://www.hs.fi/ruoka/a1348633239864
    Minäkin olen pistaasipähkinä-fani ja varmasti nämä olivat herkullisia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistaasipähkinöiden fanihan minäkin ja siksi tämä olikin ehkä juuri se ensimmäinen kokeilu... Ja minä innostuin myös, osuivat kyllä täysin minun makuuni. :) Herkullisia olivat kyllä ja viimeiset kävinkin napsimassa yksin äkkiä jääkaapista, niin koukuttavia olivat...
      Nuo mansikka whoopiesi näyttävät aivan ihanilta (kuten muutkin) ja saatanpa testata juuri tuota sinun versiotasi :)

      Poista
  3. Kylläpä näyttävät maukkailta :). Whoopiet näyttävät usein mielestäni jotenkin kuivilta, mutta nämä eivät todellakaan. Taitaa mennä kokeilulistalle nämä sinun herkkusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, maukkaita olivatkin, suorastaan petollisen koukuttavia. :) Parhaimmillaan nämä olivat muhittuaan useamman tunnin ja eivät todellakaan olleet kuivia, ihanan pehmoisia ja herkullisia. Heti kokoamisen jälkeen syötäessä, hieman rapeampia (eivät silloinkaan kovia), joten suosittelen kyllä että mikäli kokeilet ja maltat, niin kannattaa kyllä antaa vetäytyä jonkin aikaa jääkaapissa... Odotus palkitaan :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...