Uskomatonta, mutta totta; Kokeilin vasta nyt ensimmäistä kertaa mansikkajuustokakkua!
Olen kyllä kokeillut muita kakkuja, joihin on tullut mansikkaa, mutta tämä oli ensimmäinen yksinomaan mansikalle pyhitetty kakku. Ja ei muuten ihan turha kakku ollutkaan!
Kakussa maistui raikas, makea ja aavistuksen kirpeä mansikka.
Täytteeseen käytetty vaniljakastike sekä mascarpone toivat puolestaan kakkuun mukavasti pehmeyttä sekä täyteläisyyttä.
Tuo kakun päällä oleva kiille oli juuri sopivaa minun makuun; makeaa, hieman kirpeää ja koostumukseltaan täydellistä. Ei liian kiinteää tai jämäkkää, mutta hyvin silti muotonsa pitävää. Ainut miinus oli sekoituksen aiheuttamat ilmakuplat, jotka näkyivät kiilteessä, mutta makuunhan nuo eivät vaikuttaneet mitenkään ja sehän se on pääasia...
Olen kyllä kokeillut muita kakkuja, joihin on tullut mansikkaa, mutta tämä oli ensimmäinen yksinomaan mansikalle pyhitetty kakku. Ja ei muuten ihan turha kakku ollutkaan!
Kakussa maistui raikas, makea ja aavistuksen kirpeä mansikka.
Täytteeseen käytetty vaniljakastike sekä mascarpone toivat puolestaan kakkuun mukavasti pehmeyttä sekä täyteläisyyttä.
Tuo kakun päällä oleva kiille oli juuri sopivaa minun makuun; makeaa, hieman kirpeää ja koostumukseltaan täydellistä. Ei liian kiinteää tai jämäkkää, mutta hyvin silti muotonsa pitävää. Ainut miinus oli sekoituksen aiheuttamat ilmakuplat, jotka näkyivät kiilteessä, mutta makuunhan nuo eivät vaikuttaneet mitenkään ja sehän se on pääasia...
Pohja
n. 200 g keksejä (itse käytin digestivejä)
50 g voita
Vuoraa halkaisijaltaan n. 23-24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.
Murskaa keksit. Sulata voi mikrossa ja sekoita siihen keksimurska.
Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle.
Mansikkatäyte
350 g mansikoita
0,5 dl tomusokeria
250 g mascarponea
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
5 liivatelehteä
3 rkl kuumaa vettä
Laita livatelehdet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä noin viideksi minuutiksi.
Soseuta marjat sauvasekoittimella ja lisää tomusokeri, sekoita sauvasekoittimella.
Lisää mascarpone ja sekoita sauvasekoittimella sekaisin.
Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi toisessa astiassa.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatelehdet
pariin ruokalusikalliseen kuumaa vettä. Kaada liivateliuos
marja-mascarponeseokseen ja sekoita sauvasekoittimella.
Kaada marjaseos muutamassa pienessä erässä vaniljavaahtoon, samalla sekaisin vatkaten.
Kaada täytevaahto keksipohjan päälle irtopohjavuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään muutaman tunnin ajaksi.
Mansikkakiille
250 g mansikoita
1,5 rkl tomusokeria
2,5 liivatelehteä
n. 2 rkl kuumaa vettä
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä.
Soseuta marjat sauvasekoittimella ja lisää tomusokeri, sekoita sauvasekoittimella sekaisin.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatelehdet
pariin ruokalusikalliseen kuumaa vettä. Kaada liivateliuos
marjaseokseen ja sekoita sauvasekoittimella hyvin sekaisin.
Kaada vuokaan hyytyneen täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan.
Koristele tuoreilla mansikoilla ja esimerkiksi murskatulla marengilla.
Nätti! Itse vaan korvaisin tuon mascarponen jollain muulla vaihtoehdolla, aivan liian rasvaista makuuni. Mutta varmaan kermaviili, jugurtti tms käy tilalle. :)
VastaaPoistaKiitos Pikkuinen Pinkki Keittiö! Mascarpone on yksi omista suosikeistani, mutta moni tosiaan pitää sitä liian rasvaisena ja sen voi hyvin korvata esimerkiksi mansikkajogurtilla, rahkalla tms. :)
PoistaKaunis :) Minäkään en muuten ole koskaan leiponut mansikkajuustokakkua! Pitäisi ehdottomasti korjata tuokin puute pian! ;) Remontoinnin ja rannekivun takia taitaa tosin siirtyä ainakin ensi kesään.. Mutta pidän tämän ohjeen mielessä sitten kun kokeilen :)
VastaaPoistaKiitos Suklaapossu! Ohhoh, etkö sinäkään! Mikäs meillä on ollut :D Kannattaa kyllä korjata asia, juustokakut ja varsinkin tämä ovat herkkua! :P
PoistaYllättävän vaalea toi täyte, vaikka siinä on itse marjaakin, hämäävää :D Mä taas ite aloitin tän juustokakku-"harrastuksen" mansikkajuustokakulla, mutten oo sen jälkeen kertaakaan tehnyt sitä uudestaan.. vois kyllä taas tehdä, kun saa vielä tuoreita mansikoitakin :)
VastaaPoistaKannattaa ilman muuta tehdä nyt tuoreiden maukkaiden marjojen aikaan :P Tuo täyte on sellainen vaaleanpunainen. Mascarpone sekä vaniljakastike vaalentavat kovasti väriä... Kuvakulman takia näyttää ehkä vielä vaaleammalta kuin oikeasti oli...
PoistaTodella kaunis koristelu kakussa! Ja varmasti hyvää :)
VastaaPoistaKiitos! Hyvää oli :P
Poista