22. marraskuuta 2014

Mansikka- ja valkosuklaamousset kakun väliin ja muualle


 Mansikka ja valkosuklaa ovat match made in heaven. Raikas, mutta makea mansikka sekä pehmeä, täyteläinen ja makea valkosuklaa ovat mielestäni täydellinen makupari yhdessä. Käytänkin niitä paljon yhdessä kakun väleissä ja ne ovatkin suosituimmat, kehutuimmat ja kysytyimmät täytteet. En itse pidä liian makeista kakuista ja näillä täytteillä tulee mielestäni hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus.
Ajattelin lisäillä tänne blogiin myös käyttämiäni kakun täytteitä ja mikäpä parempi aloitus näille, kuin juuri ne suosituimmat, parhaimmat ja myös eniten omaan mieleeni olevat täytteet... Näitä täytteitä voi käyttää myös esimerkiksi jäkiruokiin sekä juusto/hyydykekakkuihin.

 
MANSIKKAMOUSSE

Mansikkamoussen ohjeen olen löytänyt joskus vuosia sitten chomumin blogista täältä. Kun ensimmäisen kerran sitä tein, rakastuin siihen ja en ole sittemmin mansikkatäytettä vaihtanut. Toki olen joskus siihen lisäillyt esimerkiksi myös tuorejuustoa ja sitruunamehua, mutta tämä on aivan ihanaa näinkin, joten miksipä sitä turhaa mitään lisäilemään (paitsi kesäaikaan tuoreita mansikanpalasia). Laitan nyt siis tämän helpoimman version tänne. Tämä täyte on kerännyt paljon kehuja ja on ollut ehdottomasti suosituin ja kysytyin tekemissäni kakuissa ja se on myös oma lempparini. Kun tähän täytteeseen vielä lisää tuoreita mansikan palasia; TÄYDELLISTÄ !. Lisään nuo tuoreet mansikat sulkuihin tuonne, sillä mansikka-aikaan niitä kannattaa ehdottomasti lisätä täytteeseen.
Täyte on lisäksi todella helppo tehdä, mutta silti herkullinen, se maistuu ihanan raikkaalta ja mansikkaiselta, eikä yhtään liian makealta. Täyte on ennen hyytymistään melko löysää, joten se vaatii reunat ympärilleen hyytymisen ajaksi. Vaihtoehtoisesti voit myös korvata liivatelehdillä hyydyttämisen vaniljakreemijauheella. Jätä silloin tuo liivatekohta pois ja lisää valmiiseen mousseen vaniljakreemijauhetta sen verran, että mousse paksunee ja jämäköityy hieman.

Edit. 25.11.2014 Mikäli teet mansikkamoussesta jälkiruoka-annoksen, kuten yllä, lisää siihen puolipurkkia (125 g) mascarponea/tuorejuustoa, saadaksesi siitä täyteläisemmän makuisen. Kakun väliin se sopii raikkaana ilmankin, mutta tässä yhdistelmässä ilman kakkupohjaa maku jää hieman valjuksi tuon täyteläisen valkosuklaan rinnalla.

 Mansikkamousse
(pienen kakun 2 väliin tai ison kakun yhteen väliin)

250 g mansikoita
0,5 dl tomusokeria
3 liivatelehteä 
2-3 rkl kiehuvan kuumaa vettä (edit. 12.5.2015, suosit. käyttämään puolet sitruunamehua)
2,5 dl vispikermaa
(250 g tuoreita mansikoita paloiteltuna) 

 Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat esimerkiksi sauvasekoittimella, lisää tomusokeri ja sekoita (surata sauvasekoittimella vielä muutaman kerran). Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, sulata liivatelehdet kuumaan veteen ja kaada liivateliuos mansikkasurvokseen. Sekoita hyvin sekaisin (surauttele taas sauvasekoittimella sekaisin), lisää kermavaahdon joukkoon ja vatkaa hyvin sekaisin. Anna hyytyä mielellään vähintään 4 tunnin ajan, mikäli käytät kakuntäytteenä.
 
VALKOSUKLAAMOUSSE 

 Tämä valkosuklaatäyte/mousse on silkkisen pehmeää ja suussa sulavaa. Maku on pehmeä ja miedon valkosuklainen, ei siis liian makea. Halutessasi makeamman ja valkosuklaisemman maun, lisää valkosuklaan määrää. Täyte on heti melko jämäkkää, joten se ei välttämättä vaadi reunoja tueksi ympärilleen.

Valkosuklaamousse
(yhteen kakun väliin)

 100 g valkosuklaata
125 g mascarponea
2,5 dl vispikermaa

Sulata valkosuklaa varovasti miedolla lämmöllä mikrossa. Notkista mascarpone lusikalla sekoitellen. Vatkaa kerma vaahdoksi, yhdistä hieman jäähtynyt valkosuklaa notkistettuun mascarponeen ja sekoita kermavaahtoon.

8 kommenttia:

  1. Mascarpone, kerma ja valkosuklaa yhdessä saavat kyllä aikaan herkullisen moussen. Mansikkamousse toimii varmasti hyvin yhdessä valkosuklaamoussen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on ja mielestäni mansikka- ja valkosuklaa sopivat niin hyvin yhteen... Oikeastaan valkosuklaa taitaa sopia lähes minkä tahansa kanssa hyvin yhteen... :) Tällä kertaa tuo samettinen valkosuklaatäyte meni ohi jopa tuosta mansikkatäytteestä näin annoksena, ilman kakkupohjaa...

      Poista
  2. Moikka! Tyhmä kysymys, mutta voinko antaa mansikkamoussen jähmettyä kipossa ennen sen levittämistä kakun väliin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Ei ole tyhmä kysymys, vaan oikeastaan ihan hyvä kysymys :) Eli tosiaan, jos sinulla ei ole vuokaa tai astiaa johon kakun kokoat, voit antaa moussen jähmettyä ensin jonkin aikaa jääkaapissa ja kun se on jämäkämpää, niin levittää sen sitten kakun väliin. Paras tapa kuitenkin on koota kakku vuokaan tms. Voit käyttää mielikuvitusta, sillä joku uunivuoka/muovikippo käy myös, kun ensin vuoraat sen kelmulla. Sitten kun kakku on hyytynyt, kiepautat sen vain ympäri tarjoiluastialle, poistat kelmut ja kuorrutat + koristelet :)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  3. Millä olet kostuttanut näiden täytteiden kakkupohjan? Ja paljon olet laittanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Käytän yleensä aina vaniljamaitoa tai pelkkää tavallista maitoa kostutukseen. Kakkupohjani ovat melko pehmeitä ja kostutusta olen laittanut koko kakkuun yhteensä vain n. 0,5-1 dl. Kannattaa levittää kostutus pullasudilla.

      Poista
  4. Kuinka monta desiä tuosta vakjosuklaa moussesta n. tulee?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...