7. marraskuuta 2014

Suklaa-Caramel kuppikakut



Näin yhtenä päivänä kaupan leivontahyllyssä ihanan näköisiä caramel fudge paloja ja nappasin heti pussin mukaani. Kotona sitten mietin, että mitä niistä tekisin ja koska olen nyt innostunut kokeilemaan erilaisia muffinsseja/kuppikakkuja, päädyin melko pian kuppikakkuihin.


Halusin tehdä suklaisia kakkusia, joissa olisi fudge/toffeesattumia siellä täällä. Pussin kyljessä olikin kuva, jossa palaset olivat tasaisesti leivoksen sisällä ja takana luki, että sekoitetaan taikinaan, paistonkestävä, ei sekoitu taikinaan sulaessaan.
No jokin meni jälleen kerran vikaan ja ei ollut toffeepalaset ihanasti ympäriinsä, vaan olivat kaikki painuneet pohjalle. Sekoitin palaset vasta valmiiseen taikinaan, mutta en tiedä olisko ne pitänyt sekoittaa jauhojen kanssa vai oliko taikina jotenkin vääränlaista noille palasille.
Oli harmi että palaset painuivat pohjalle, sillä ne antoivat mukavasti makua ja olisi ollut kiva, että niitä olisi ollut siellä täällä...
Mille nämä kuppikakut sitten muuten maistuivat? Suussasulavilta kuului eräästä suusta :) Pohja oli ihanan pehmeä, mehevä ja suklainen ja päällä oleva vaniljainen kermavaahto sekä rapeat toffeepalat ja suklaa kruunasivat kokonaisuuden. Päällä olevat palaset eivät siis ole vain koristelua, vaan ne myös antavat makua sekä tekstuuria leivokseen. Keksiikö joku vielä ratkaisun, kuinka saada toffeepalaset olemaan vajoamatta pohjalle? Auttaisikohan jos palat ripottelisi vain taikinan päälle vuokiin, eikä sekoittaisi taikinaan...


Suklaa-Caramel kuppikakut (12 kpl)

100 g huoneenlämpöistä voita
  2 dl sokeria
  2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja 
  0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
  2 tl leivinjauhetta
  2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 dl kermaa (käytin vispikermaa) 
1 dl caramel fudge paloja

Kuorrutukseen ja koristeluun
1,5 dl kermaa (+ 2-3 rkl vaniljakreemijauhetta)
tummaa suklaata sulatettuna ja rouhittuna sekä fudgepaloja.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja vuoraa muffinssipellin kolot paperisilla muffinssivuoilla.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen kerman kanssa taikinaan, aloittaen kuivista. Kääntele lopuksi taikinaan vielä fudgepalat. Täytä muffinssivuoat lähes täyteen, jätä hieman kohoamisvaraa.
Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä (kun näyttävät kypsiltä, varmista kypsyys tikulla). Anna jäähtyä hieman ja nosta varovasti esimerkiksi servetin tai paperin päälle jäähtymään (paperi imee ylimääräisen kosteuden paperivuoan pohjasta)
Kun kuppikakut ovat täysin jäähtyneet, vatkaa kerma vaahdoksi, lisäten välillä vaniljakreemijauhetta joukkoon ja pursota valmis vaahto kuppikakkujen päälle. Koristele suklaalla ja fudgepaloilla.


Tässä halkaisukuva kuppikakusta; pehmeää ja mehevää, mutta missä fudgepalat?



4 kommenttia:

  1. Näyttää erittäin hyviltä, erityisesti suklaapursotukset antavat mukavan viimeistellyn vaikutelman:D Taikina koostumuksella (tiivis/juokseva) saattaa hyvinkin olla vaikutus siihen, että fudgepalat painuivat pohjalle. Leikatusta muffinssista näkee hyvin, että taikina on ollut raakana melko juoksevaa, verrattuna esim. perusvuokakakkuohjeisiin, johon kaikkia aineksia (voita, sokeria, munia ja jauhoja) tulee saman verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack, nämä myös maistuivat hyviltä. Kiitos myös vinkeistäsi, pitää varmaan hioa vielä tuota reseptiä... Ihana, kun jaksatte neuvoa tällaista ei niin tietotaitoista leipuriharrastelijaa :D

      Poista
  2. Oih ja voih! Ihanan näköisiä ja taatusti maistuvia. Taikinan koostumus tosiaan vaikuttaa siihen, pysyvätkö palat keskellä vai painuvatko pohjalle. Mitä löysempi taikina, sitä helpommin valuvat pohjalle.. Uskon, että nämä ovat erittäin herkullisia, vaikka palat löytyivätkin pohjalta, mmm!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu, nämä kyllä olivatkin maistuvia. Katosivatkin melko nopeasti, itse asiassa niin nopeasti että jäin lopulta ihmettelemään mihin kaikki ehtivätkin kadota... Hmm... :D Kiitos sinullekkin kommentoinnista, pitää tosiaan vähän yrittää muokata tuota taikinan koostumusta. Jauhoja pyrin kuitenkin aina käyttämään mahdollisimman vähän taikinoissa, ettei leivoksista tule kuivia tai kovia. Kokemusta nimittäin löytyy siitäkin...

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...