5. marraskuuta 2014

Ihanat suolapähkinä-valkosuklaakeksit


Rakastan pähkinöitä, suklaata ja pähkinäsuklaata, joten kun tämä resepti osui silmiini Pirkka ruoka-lehdessä, halusin kokeilla sitä mahdollisimman pian. Tälläkään kertaa tuo pähkinän ja suklaan yhdistelmä ei tuottanut pettymystä vaan toimi loistavasti. Rapeareunainen keksi, hieman sitkeä keskus, makea pehmeä valkosuklaa ja rapea suolainen pähkinä. Tuo suolainen pähkinä istui kokonaisuuteen täydellisesti! Suolaisuus sopi oikeasti loistavasti kekseihin ja aion sitä jatkossakin kyllä käyttää. Suolahan muutenkin korostaa makuja, etenkin tumman suklaan kohdalla ja niin se tekee kyllä makeassa muutenkin, esimerkiksi kinuskissa ripaus suolaa antaa ihanan säväyksen!
En yleensä tee itse keksejä, joten opettelua tuo vielä hieman on ja jäinkin miettimään keksien koostumuksen oikeanlaisuutta. Kuitenkin pari keksejä maistelemaan päässyttä läheistäni vakuuttelli keksien koostumuksen olevan oikeanlainen ja toisaalta jos keksi olisi ollut kauttaaltaan kova/rapea, olisivatko pähkinäsattumat enää tuoneet siihen yhtä mukavaa suutuntumaa ja vaihtelua? No, oli miten oli, keksien maku oli ihana ja keksit tuntuivat maistuvan niin lapsille kuin aikuisillekkin...


Reseptissä sanottiin, että keksejä tulee 32 kappaletta. Minä kuitenkin vielä toistaiseksi kokemattomana keksin tekijänä katselin taikinamäärää ja ajattelin, että eihän tuosta nyt millään tule 32 keksiä. Reseptissä täytyy olla virhe. Niinpä jaoin taikinan ensiksi puoliksi ja sitten puolikkaan 8 osaan (ajattelin testata paistamista ensin puolikkaalla taikinalla, jotta toinen puoli olisi vielä pelastettavissa). No kun keksit olivat hetken paistuneet uunissa, huomasin että eipä ollut reseptissä virhettä ei.... Keksit levisivät leviämistään ja ensimmäisen pellillisen keksit olivatkin jättimäisiä. No eipä se lopulta haitannut, sillä lapset kilpailivat siitä kuka saa jättikeksin :) Toisen puolikkaan taikinasta jaoin sitten kiltisti 16 osaan ohjeen määrän mukaan ja noista kekseistä tuli ihan, no keksin kokoisia. 
Samalla testasin paistotavan vaikutusta kekseihin. Ensimmäisen satsin isoja keksejä paistoin kiertoilmalla ja 12 minuuttia riitti aivan hyvin. Keksit vain olivat tummempia yhdeltä reunalta...
Toisen satsin pienempiä paistoin ylä- ja alalämmöllä, uunin keskitasolla ja keksejä piti paistaa n 15 minuuttia (vaikka olivat pienempiä...) Makuun ja koostumukseen paistotapa ei hirveästi muuten vaikuttanut, mutta isot keksit olivat hieman rapempia kauttaaltaan... Voit siis tehdä reseptillä joko 16 jättikeksiä tai 32 pienempää keksiä tai sitten molempia. Paista keksejä sen mukaan, kumpaa kokoa teet...
Alla olevasta kuvasta näet keksien kokoeroa... Yhdelle pellille mahtuu joko 8 isoa tai 16 pienempää keksiä, ainakin minun uunissani (uunien sisämitathan vaihtelevat hieman), mutta muista jättää väliin kunnon raot, sillä keksit leviävät melkolailla paistuessaan...


Suolapähkinä-valkosuklaakeksit (16-32 kpl)
(resepti lainattu Pirkka Ruoka-lehdestä)

100 g (1,5 dl) suolapähkinöitä
100 g (leivonta)valkosuklaata tai valkosuklaahippuja
125 g voita
 2 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Rouhi pähkinät karkeaksi, 2-4 osaan ja valkosuklaa pieniksi paloiksi (tai käytä valmiita suklaahippuja). Ota pähkinöistä n. 1/3 osa ja valkosuklaasta n. 1/2 osa koristelua varten pieneen kulhoon ja sekoita ne.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita lopuksi mukaan vielä pähkinät ja suklaapalat/hiput. Tee taikinasta tanko ja jaa se 16 tai 32 osaan, riippuen toivomastasi koosta. Nosta taikinanpalat pellille ja painele aiemmin erilleen otettua pähkinä-valkosuklaaseosta keksien pintaan. Paista 175 asteessa 12-15 minuuttia.




2 kommenttia:

  1. Nam, mitä cookieseja. Ihanalta kuulostaa tuo makuyhdistelmä. Ja olisi kyllä jättikeksit kelvannut mullekin, voisi hyvällä omalla tunnolla sanoa syöneensä vaan yhden :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa! Yhdistelmä olikin ihana ja kerrassaan herkullinen. Tuo olikin hyvä pointti, en huomannutkaan ajatella jättikeksejä tuolta kantilta =D Samahan se on yhden kakkupalankin kanssa, yksi pala, oli palan koko mikä tahansa =)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...