1. marraskuuta 2014

Pähkinäinen kuivakakku



Koko syksyn on mieleni tehnyt hasselpähkinäkakkua. Jotenkin syksyn lehdet ja ruskan värit saivat pähkinäkakun pyörimään mielessäni. Vaikka pienet pakkaset ovat jo ehtineet rantautua tänne Oulunkin alueelle, viimeksi muutama päivä sitten juksulenkilläkin tämä kakku alkoi pyöriä mielessäni. Ei siis auttanut kuin alkaa kakun leivontaan... 
Kuten kuivakakut yleensäkkin, tämäkin maistui paremmalle seuraavana päivänä maisteltuna kuin heti leipomisen jälkeen. Vaikka eipä sillä, kummasti tämä katosi jo saman päivän aikana siihen malliin, että seuraavalle päivälle ei isoa palaa jäänytkään... Lastenkin suusta kuului melkoisen monta kertaa; saako vielä yhden palan? Itse en ensimmäisen haukun jälkeen osannut vielä sanoa kakusta mielipidettäni, mutta mieleni teki lisää. Pari haukkua myöhemmin oli mielipiteeni selvä; ihastuin kakun makuun sekä sen kosteaan koostumukseen.


Tämä kakku maistui hasselpähkinälle ja oli ihanan kostea sekä mehevä. Kakku oli hieman perinteistä kuivakakkua kosteampi, mutta kuitenkin selvästi kuivakakkumainen koostumukseltaan. Vaikka kakku oli maukas ja sai kehuja, kaipasin itse siihen vielä jotakin lisää. Mielestäni tämän kakun olisi kruunannut taikinaan lisätty tummasuklaarouhe. Pähkinä ja suklaahan ovat muutenkin ihana yhdistelmä. Uskonkin, että tuolla suklaalisällä tämä kakku olisi saanut sen, mikä siitä mielestäni puuttui... Lisäsinkin suoraan ohjeeseen sulkuihin vielä tuon rouhitun suklaan. Vaikka kakku onkin pähkinäkakku ja siinä selvästi maistui tuo hasselpähkinä, siitä huolimatta tästä tykkäsivät myös sellaiset, jotka eivät yleensä pähkinästä välitä.




Pähkinäinen kuivakakku

175 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl hasselpähkinäjauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
1 tl vaniljauutetta
( 75 g suklaata rouhittuna )

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele sekä korppujauhota valmiiksi suorakaiteen mallinen vuoka (vetoisuus n 1,5 litraa).
Mittaa ja yhdistä kuivat aineet valmiiksi yhteen pieneen kulhoon. Mittaa myös maito valmiiksi ja lisää siihen vaniljauute. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää munat yksitellen vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet ja vaniljamaito vuorotellen taikinaan, aloittaen sekä lopettaen kuivilla aineilla. (Mikäli haluat, kääntele lopuksi taikinaan vielä suklaarouhe) Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa 50-55 minuuttia uunin tehokkuudesta riippuen ja varmista kakun kypsyys tikulla. Jos keskelle painettu tikku tulee puhtaana ulos, on kakku kypsää. Laita folio vuoan päälle ja anna kakun vetäytyä hetken aikaa. Kumoa hieman jäähtynyt kakku tarjoilulautaselle ja koristele sulatetulla suklaalla/pähkinäsuklaalevitteellä sekä hasselpähkinärouheella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...