20. marraskuuta 2014

Valkosuklaa-mokkaunelma


Kermaruusun sivuilla törmäsin kilpailuun, jossa piti tuunata jokin resepti Frezzan kylmillä kahvijuomilla. Samoihin aikoihin sain tietää, että luokseni oli tulossa kyläilemään harvinaislaatuinen vieras. Kun siis oli tarkoitus yhdistää leivonta ja kylmät kahvijuomat ja samaan aikaan oli kylään tulossa ihana ystävä, ei tarvinut kauaa miettiä osallistunko. Samallahan sain kaksi kärpästä yhdellä iskulla. :) 
Yksi lempijuustokakuistani on tämä caramel-cappucino juustokakku joten samantyylistä makumaailmaa lähdin hakemaan. Pohjasta halusin vahvan, syvän ja tumman makuisen ja täytteestä silkkisen pehmeän ja miedomman vastapainon pohjalle. Vaikka itsekehuksi meneekin, täytyy sanoa, että onnistuin tavoitteessani. Suklaapalaset päällä kruunasivat kokonaisuuden ja maistuivat ihanalta. Myös tuo kylään tullut ystäväni piti kakusta (vai piirakasta?) ja 8-vuotias tyttäreni mainosti sitä mummulleen puhelimessa taivaalliseksi...


Kakussa maistuu melko voimakkaasti tuo vaniljainen kahvi, ei mielestäni kuitenkaan liikaa ja mokkakakustahan tässä olikin kyse. Mikäli et kuitenkaan vahvasta mausta pidä, voit hyvin vähentää kahvin määrää ja käyttää nesteenä puolet kahvijuomaa ja puolet esimerkiksi maitoa. Valkosuklaa toi täytteeseen mukavasti makeutta ja samalla hyydytti täytteen. Tähän ei siis ole käytetty liivatetta, vaan ainoa hyydyttäjä oli tuo valkosuklaa. Täyte piti hyvin muotonsa, mutta oli syödessä todella pehmeää ja suorastaan suli suuhun. Valkosuklaata olisi ehkä saanut olla aavistuksen enemmän. 
Itse paistoin pohjan suorakaiteen mallisessa irtoreunuksessa normaali pellillä, mutta sen voi paistaa myös irtopohjavuoassa, jolloin pohjasta ja kakusta tulee pyöreä. Valitettavasti en huomannut leikata reunoja siistiksi joka reunalta ennen valokuvaamista, mutta se kannattaa tehdä, jolloin kakku on viimeistellymmän ja huolitellumman näköinen.


Valkosuklaa-mokkaunelma

Pohja

100 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
1 dl Frezza Vanillaa
1 prk (120 g) maitosuklaavanukasta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Yhdistä kuivat aineet (ei sokeria) valmiiksi yhteen astiaan ja sekoita sekaisin. Vatkaa voi ja sokeri kunnolla sekaisin, lisää munat yksitellen vatkaten joukkoon. Lisää kuivia aineita sekä vaniljakahvijuomaa vuorotellen taikinaan, aloittaen kuivilla aineilla. Kääntele lopuksi taikinaan vielä maitosuklaavanukas. Paista pohjaa uunissa joko pyöreässä irtopohjavuoassa tai suorakaiteen mallisessa irtoreunuksessa jonka sisälle olet asetellut leivinpaperin siten, että taikina ei pääse vuotamaan reunojen alta. Paista pohjaa n. 12-14 minuuttia. Pohja saa jäädä hieman kosteaksi, mutta tikkuun ei saisi jäädä enää taikinaa.
 Ota jäähtynyt pohja vuoasta ja asettele se valmiiksi tarjoilulautaselle. Asettele pohjan ympärille irtoreunus, käytä halutessasi apuna reunakalvoja.

Täyte

2,5 dl vispikermaa
250 g mascarponea
0,5 dl Frezza Vanillaa
75-100 g valkosuklaata

Ota mascarponesta reilu puolet erilleen pieneen astiaan, notkista se lusikalla ja lisää vaniljakahvijuoma pienissä erissä mascarponeen, sekoittaen aina välillä tasaiseksi. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen. Ole varovainen, ettei suklaa pääse palamaan! Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen kahvi-mascarponeseos. Lisää tämän jälkeen hieman jäähtynyt, mutta vielä notkea valkosuklaa jäljelle jääneeseen mascarponeen ja sekoita tasaiseksi. Lisää suklaa-mascarpone täytevaahtoon ja vatkaa hyvin sekaisin. Kaada jäähtyneen pohjan päälle ja anna jähmettyä ainakin muutaman tunnin ajan, mieluiten yön yli. Koristele rouhitulla valko- sekä tummalla suklaalla.


6 kommenttia:

  1. Voi ihanuus mikä kakku, molemmat makuyhdistelmät kuulostaa niin herkullisilta!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinikka! Herkullista tämä kyllä olikin, parasta ehkä vasta reilun vuorokauden kuluttua, kun maut olivat tasaantuneet ja pehmenneet. Kävin nopeasti kurkkaamassa blogiisi ja sielläkin näytti olevan paljon tutustumisen arvoisia juttuja... :)

      Poista
  2. On kyllä hyvännäköinen ja tuo pohjakin näyttää niin pehmoiselta ja kostealta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru, pohja olikin ihanan pehmeä ja kostea. Olisin voinut syödä sitä ilman täytettäkin =P

      Poista
  3. Tämä kuulostaa aivan ihanalta, tätä täytyy leipoa joku päivä =). Linkitän sut blogiini, niin löydän sut jatkossakin, sulla on aivan ihania ohjeita ja todella upeita kakkukuvia =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Makunystyrä! Tämä olikin ihanaa ja ehdottomasti leipomisen arvoista. =) Kiva, kun linkitit minut blogiisi ja tervetuloa uudelleen tänne vierailulle.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...