11. marraskuuta 2014

Kinkkuvoileipäkakku


Koska meidän perheen iskä on enemmän suolaisen, kuin makean ystävä, oli luontevaa tehdä hänelle isänpäiväkakuksi voileipäkakku täytekakun sijaan. Tämä olikin oikea valinta ja mies tyytyväinen :)
Yleensä saan tuhrattua voileipäkakun tekoon melko paljon aikaa ja keittiökin on sen jälkeen kuin pommin jäljiltä. Nyt oli kuitenkin isänpäivää ennen kummipojan syntymäpäivät ja leivoin sinnekkin, joten ajattelin tällä kertaa mennä siitä missä aita on matalin. Käytin siis kakkuun lähes valmiita raaka-aineita, enkä leikannut kaikkia leivän kantoja pois, kuten yleensä. Kakku valmistuikin alusta loppuun 40 minuutissa (+ seuraavan päivänä koristelu n. 10 min) eikä sotkuakaan tullut pahemmin. Vaikka kakku on helppo ja melko nopeakin tehdä, on se silti herkullinen ja takuuvarma suolainen hitti meidän lähipiirissä. Voileipäkakkua on helppo muutella täytevalinnoilla sekä tuorejuuston maulla, tähän kinkkuvoileipäkakkuun käytän yleensä pippuri- tai ruohosipulituorejuustoa, mutta välillä myös valkosipulituorejuustoa. Valitse tuorejuusto oman makumieltymyksesi mukaan.


Voit valmistaa voileipäkakun joko esimerkiksi tarjoittimelle kerroksittain latomalla tai johonkin suorakaiteen malliseen vuokaan/astiaan. Yleensä teen itse kakut aina mahdollisuuksien mukaan vuokaan (isot kakut joutuu kyllä tekemään latomalla tarjottimelle, koska minulla ei ole tarpeeksi isoa astiaa) ja keikautan vain kakun ylösalaisin tarjoiluastialle ennen koristelua. Vuokaan tehtynä kakusta tulee mielestäni tiiviimpi sekä mehevämpi. Mikäli teet voileipäkakun astiaan tai vuokaan, vuoraa astia ensin tuorekelmulla. Tämä varmistaa kakun siistin irtoamisen astiasta.


Kinkkuvoileipäkakku (n. 12 hlö)

24 monivilja-paahtoleipäviipaletta
Kostutukseen kevytmaitoa
(majoneesia)

Täyte 1:
250-300g ylikypsää (sauna)palvikinkkua kuutioiksi pilkottuna
175g kavlin voileipäpikkelssiä 

Täyte 2:
260-400 g Italiansalaattia

Täyte 3:
175 g herkkumaksamakkaraa
0,5 dl (ruoka)kermaa
100 g pippuri- tai ruohosipulituorejuustoa

Kuorrutukseen 
Pippuri- tai ruohosipulituorejuustoa tai smetanalla notkistettua sulatejuustoa

Koristeluun
Tomaattia, tuorekurkkua, juustoraastetta, kinkkusiivuja

1. Aloita kakun kokoaminen leikkaamalla halutessasi leivistä kannat pois. Itse leikkasin tällä kertaa vain leivän alakannan pois, sekä tarpeen mukaan sen verran, että sain leipäpalat tiiviisti toisiaan vasten. Jos siis leipä on muotoutunut vaikka kuopalle päältä, leikkaa se tasaiseksi.

2. Asettele sitten ensimmäinen kerros leipiä vuokaan/tarjottimelle. Leipiä tulee siis noin kuusi kappaletta, eli 3 leipää kahteen riviin vierekkäin. Kostuta kerros maidolla. Halutessasi voit "saumata" leipien liitoskohdat majoneesilla (tämä ei välttämätöntä). Purista voileipäpikkelssi leipäkerroksen päälle, levitä tasaiseksi ja rippotele päälle kuutioiksi pilkkomasi palvikinkku.

3.Asettele täytteen päälle toinen kerros leipiä ja kostuta tämäkin kerros maidolla.
Levitä leipäkerroksen päälle italiansalaatti tasaisesti ja lado taas päälle leipäkerros, kostuta maidolla.

4. Notkista maksamakkara lautasella tai kulhossa kerman avulla ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lado täytteen päälle vielä viimeinen kerros leipiä ja kostuta sekin maidolla.

Anna kakun tekeytyä/maustua rauhassa useita tunteja, mielellään yön yli. Kuorruta valmis kakku valitsemallasi tuorejuustolla tai smetanalla notkistetulla sulatejuustolla ja koristele.

3 kommenttia:

  1. Hei.
    Ihanalta kuulostaa (ja varsinkin näyttää) tämä(kin) ohje. Olen vain kerran tehnyt voileipäkakun ja kostutus tuntui olevan hankala arvioida, tuli ehkä liian kostea. Kuivastakaan en kyllä tykkää. Oletko kokeillut koskaan lihalientä kostutukseen vai toimiiko maito mielestäsi paremmin? Onko kokemusta gluteenittomista leivistä tehtynä? Kovasti haluttaisi kokeilla itsekin uudelleen tehdä.. T. Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      Minulla itselläni on samanlainen maku, kakku ei saa olla liian kuiva eikä liian märkä... Olen maistanut myös lihaliemellä kostutettuja kakkuja, mutta maito on mielestäni ehdottomasti paras. Ennen kostutin kakun kaatamalla maitoa esim nokkamukin avulla, mutta nykyään käytän kostutukseen aina pullasutia. Mielestäni kakun saa sillä hyvin kostutettua ja kostutuksesta tulee tasainen, eikä nestettä tule vahingossa liikaa. Kokeilen kostutuksen jälkeen vielä leipiä sormella ja sen oppii nopeasti tuntemaan, miltä sen pitää tuntua, että kosteus on sopiva...
      Gluteenittomista leivistä minulla ei ole kokemusta.

      Poista
    2. Niin ja kannattaa ilman muuta kokeilla uudelleen, voileipäkakut ovat ihania! :P

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...