28. tammikuuta 2015

Loistava Kylmäsavulohipiirakka


 Kun mieheni sisko soitti ja kysäisi tekisinkö appivanhempien 25-vuotishääpäivän kunniaksi kakun sekä jotain suolaista, ei tarvinut kauaa miettiä. No ilman muuta!
Minulla olikin heti mielessä pari uutta kokeilua, joten ei ollut edes vaikeaa valita, mitä tekisin.
Tein aiemmin aivan ihanaa tomaatti-fetapiirakkaa ja halusin kokeilla tuota samaista piirakkaa nyt kylmäsavulohitäytteellä. Yhteisymmärryksessä päätimme sitten loput täytteet tätä suolaista piirakkaa varten.
Täytyykö edes sanoa että piirakasta tuli loistava!
Piirakassa on helppo ja ihana rapea pohja (joka ei tällä kertaa edes ollut niin mureneva, kun jauhoin massan tasaiseksi leikkurilla), maukas tuorejuustotäyte sekä värikäs mukavasti suutuntumaa antava pinta.
Tuon ruohosipulin olisi voinut sekoittaa myös suoraa täytteeseen ja leikata vain kypsän piirakan pintaan koristeeksi ruohosipulisilppua, mutta minulla kaikki tuli tuohon pintaan. Kukin kuitenkin tehköön mielensä mukaan. Tuota lohta tai punasipulia en kuitenkaan sekoittaisi täytteeseen, sillä ne antavan kauniin värin ja ulkonäön piirakalle.


Kylmäsavulohipiirakka 
(n. 24 cm vuokaan)

Pohja 

75 g voita/margariinia
100 g suolakeksejä (valkosipuli ja yrtit)
1 dl vehnäjauhoja

Sulata rasva. Jauha suolakeksit sekä jauhot esimerkiksi monitoimikoneessa, lisää rasva ja aja tasaiseksi. Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille.

Täyte

200 g kylmäsavulohituorejuustoa
1 kananmuna
2 dl emmental juustoraastetta
1 tl kalamaustetta
1/2 pieni punasipuli
n. 100 g kylmäsavulohta
nippu ruohosipulia

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. 
Leikkaa puolikas punasipuli, kylmäsavulohi sekä ruohosipuli valmiiksi.
Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen kananmuna, kalamauste sekä juustoraaste (halutessasi voit sekoittaa myös ruohosipulin tässä vaiheessa). Nostele juustoseos pohjan päälle ja levitä se varovasti lusikan avulla. Ripottele kylmäsavulohi, punasipuli sekä ruohosipuli piirakan päälle ja paista piirakkaa uunissa  noin 30 minuutia. Irroita jäähtynyt piirakka varovasti vuoasta ja ripottele pinnalle vielä vähän tuoretta ruohosipulisilppua.

13 kommenttia:

  1. Ihanan värinen ja raikkaan näköinen :) Ja taatusti maukaskin! Savulohi ja punasipuli ovat tosi mahtava pari, nams! Kyllä appivanhempies vain kelpaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu! Tämä oli kyllä maukas, siis makua oikeasti löytyi kunnolla ja lohi ja punasipuli tosiaan toimivat yhdessä hyvin =)

      Poista
  2. No siis ei hitsit!! Suklaapossun blogisa visiteerasin ja sieltä eksyin tänne ja hyvä oliki, että eksyin... no nii tai hyvä ja hyvä, tässä mää nyt kahalaan sun blogia, vaikka mun piti alakaa tekkee pikkuleipätaikina tekkeytyyn :D Saanko mää lisätä sunt omalle suosikkilistalle, ni löyvän takasikki ja nään uuvet päivitykset??!

    Iha älyttömän ihania kuvia sulla täälä, hirrrrrmusen taitava oot!! Täsä kyllä nyt masentuu, ku ensin ihastelin Suklaapossun kuvia ja nyt sun, ei auta ku jatkaa harjottelua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne ihanasta kommentista, sait minut nauramaan! =D Kiva, että eksyit blogiini ja ilman muuta saat lisätä minut listallesi =) Upealta näytti sinunkin blogissasi, turhaan masennut =) Lisäsinkin blogisi omalle listalleni, toivottavasti on myös ok....

      Poista
    2. Heh, no hienua, sillo mennee hyvi, ku saa päivän aikana ainaki yhen ihimisen nauramaan! :D Ja nyt o listoille lisätty puolin ja toisin, ni päästään kylläileen. Mukavaa viikonloppua, mää alan nyt kakun täytteitä tekemään :D

      Poista
    3. No niin, hyvä, että päästään vieraileen =D Mukavaa viikonloppua sinullekkin!

      Poista
  3. Ah ja voih, kyllä on herkullisen näköinen piirakka! Sinä teet kerta kerran jälkeen todella upeita leivonnaisia - on ilo seurata blogiasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, iso kiitos! Ihana kuulla, että pidät blogistani ja leivonnaisistani! Etpä tee kyllä hullumpia itsekkään =)

      Poista
  4. Voi ihanuus, onpahan mahtavat värit ja varmasti maistuvaa. Siis ihan oikeesti tuli vesi kielelle, täytyy varmaan mennä hakemaan iltapalaa ja jatkaa selailua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa, piirakka oli kyllä maistuvaa, viimeisistä paloista käytiin lähes taistelua =) Hyvä, jos sai veden sinunkin kielellesi, kannattaa kokeilla, vie kielen mennessäänkin ;)

      Poista
  5. Tämä onkin ihanan näköinen! Niin kauniit väritkin :)
    Eilen tuli vihdoin tehtyä sun feta-broileripiirakka ja se oli aivan ihanaa! Todella herkullista! Kaikki vieraat tykkäsivät ja piirakka menikin 5 aikuisen kesken kokonaan ;D Kiitos reseptistä! Laitan blogiinkin sen heti kun saan vanhempia postauksia pois alta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Nuo värit olivat kieltämättä minunkin mieleeni. Yleensä piirakoissa kaikki täytteet sekoitetaan täytemassaan ja näin vasta leikatessa näkyy värit ja sisältö, mutta tässä ne näkyivät kivasti heti jo päällepäin...
      Ihana kuulla, että tykkäsitte piirakasta, meillä se oli myös kovassa huudossa... =) Olen löytänyt blogistasi niin paljon ihania ohjeita, että kiva jos voin tarjota jotakin vastineeksi =) Tulenkin kurkkaamaan myöhemmin sinun versiotasi piirakasta...

      Poista
  6. Tämä on kyllä herkullinen piirakka ja upean näköinen. Kestosuosikki juhlapöydässä :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...