18. helmikuuta 2015

Rocky Road - muffinssit


Nyt täytyy sanoa, että olen hieman ymmälläni näiden muffinssien kanssa....
Halusin kokeilla Rocky Road-muffinsseja, eli siis muffinsseja, joihin tulisi suklaata, pähkinöitä sekä vaahtokarkkia. Halusin itse muffinssitaikinasta suklaisen ja siihen sitten lisäksi vaaleampaa suklaata, pähkinöitä sekä mini vaahtokarkkeja. 
Rouhin pähkinät karkeasti ja leikkasin minivaahtokarkkeja vielä puoliksi ennen taikinaan lisäämistä. 
Kun muffinssit sitten tulivat uunista ja halkaisin ensimmäisen, olin ihmeissäni. Missään ei näkynyt valkosuklaata, eikä vaahtokarkkeja. Ainoastaan päälle ripoittelemani vaahtokarkit olivat jäljellä, ihanan sulaneina sekä tahmeina. No otin toisen, sama juttu ja niin oli kaikkien muidenkin kohdalla. Ja kyllä, minä lisäsin ne vaahtokarkit taikinaan aivan varmasti.
Mietin olinko leikannut vaahtokarkit liian pieneksi ja päätin yrittää uudelleen. Tällä kertaa käytin mini vaahtokarkit kokonaisina - vielä tupla määrällä, vaihdoin kaakaojauheen makeutettuun ja rouhin valkosuklaasta isompia palasia kuin mitä ensimmäiseen satsiin käyttämäni valmiit suklaahiput olivat. Käytin myös hieman erilaista valmistustapaa taikinalle, joskin ainesmäärät pidin samana.
Lopputulos - vaahtokarkit hävisivät taas ja valkosuklaat painuivat pohjalle.
Mitä ihmettä? Mihin nuo vaahtokarkit katosivat? Onko kellään kokemusta tällaisesta? Pitääkö vaahtokarkkien olla kunnon palasia, etteivät ne sula kokonaan?


 Niin ja miltä nämä muffinssit sitten maistuivat? Hyviltähän ne ja nuo cashewpähkinät sopivat mielestäni täydellisesti muffinsseihin! Itse pidin enemmän tuosta makeutetulla kaakaojauholla tehdystä versiosta, mutta mikäli pitää voimakkaasta ja tummemmasta mausta, kannattaa käyttää tummaa makeuttamatonta kaakaojauhetta. Tai miksei vaikka käyttää puoliksi molempia...
Pähkinät ja suklaahiputkin voi valita mielensä mukaisesti, minä itse suosin suklaisissa taikinoissa valkosuklaata, mutta nämähän ovat niitä makuasioita.
Ei siis muuta kuin kaikki ratkaisemaan arvoitusta ja metsästämään kadonneita vaahtokarkkeja =)


Rocky Road - muffinssit (16-18 kpl)

4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1/3 tl suolaa
2 munaa 
1,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
75 g voita sulatettuna
1 dl cashewpähkinöitä karkeaksi rouhittuna
1 dl suklaahippuja/ rouhittua suklaata
1 dl vaahtokarkkeja

Lisäksi pintaan vielä pähkinöitä sekä vaahtokarkkeja

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vuoraa muffinssipellin kolot muffinssivuoilla.
Mittaa ja yhdistä kuivat aineet keskenään (ei sokereita). 
Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Yhdistä maito sekä voisula keskenään ja lisää vuorotellen kuivien aineiden kanssa muna-sokerivaahtoon. Kääntele lopuksi sekaan vielä pähkinät, vaahtokarkit sekä suklaa. 
Annostele muffinssitaikinaa muffinssivuokiin siten, että vuoat tulevat n. 2/3 täyteen ja ripottele päälle vielä vaahtokarkkeja sekä pähkinöitä rouhittuna.
Paista uunin keskitasolla n. 25-30 minuuttia.



6 kommenttia:

  1. Hmm, mä olen muistaakseni jostain lukenut, että noita vaahtokarkkeja pitäisi pistää vasta paiston loppuvaiheessa.. muuten muuttuvat, noh, näkymättömiksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. =D Mikähän tuon näkymättömäksi muuttumisen aiheuttaa... Hmm... Hankala vaan saada niitä muffinssin sisäänkin sattumiksi, mikäli laittaa vasta paiston loppuvaiheessa...

      Poista
  2. Hmm. Aloin itsekin miettiä tätä ja yksi teoria tuli mieleen. Vaahtokarkit ovat pääasiassa liivatetta, vettä ja sokeria. Kun liivate kuumenee muffinin sisällä, se sulaa ja tällöin myös siihen sitoutunut sokeri+vesi karkaavat pois ja sekoittuvat muffinin sisuksiin. Nuo päällä oleva säilyvät kokonaisina, sillä vaikka liivate kuumenee ja pehmenee, ei sen joukossa oleva sokeri pääse kuitenkaan sekoittumaan mihinkään (sillä vastassa on kuiva ilma eikä märkä taikina, joka painaisi kuumaa liivateseoksesta muodon ja mallin pois). Jotain tällaista kehittelin mielessäni, mutta ehkä joku viisaampi tietää asian todellisen laidan :)

    Niin ja tuo taikina vaikuttaa sen verran löysältä, että valkosuklaat varmaan siksi painuvat helposti pohjalle. Ja pienemmät murut tosiaan sulavat helposti. Tukevammassa taikinassa isommat palat pysyisivät paremmin kokonaisina, eivätkä painuisi pohjalle niin hyvin.

    Ja muuten tosi hyvännäköisiä muffineita. Mitä jos laittaisi päälle ainakin tuplasti vaahtokarkkeja + valkosuklaata, niin Rocky Road-makumaailma syntyisi siitä, jos ne pysyisivät pinnalla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu! Ihanaa kun täällä saa aina apua ja neuvoja viisaammilta kun itsellä menee sormi suuhun jonkin asian suhteen :)
      Tuo sinun miettimäsi teoria kuullostaa kyllä ihan järkeenkäyvältä. Taikina oli kyllä melko löysää, mutta en halunnut siihen jauhoja lisätä enempää, kun koostumus ja kosteus natsasivat muuten niin hyvin...
      Mietinpä vielä näiden toteuttamista noiden vinkkiesi pohjalta ja jos innostut itsekkin testaamaan vastaavia, niin huikkaa jos keksit ratkaisun ;)

      Poista
  3. Ausseissa en koskaan törmännyt paistettuihin Rocky Road-leivonnaisiin. Eli siis jos oli vaikka muffinsseja tai kakkua, niin Rocky Road-osuus oli lisätty päälle/väliin paiston jälkeen. Leipuri en ole, mutta tämmöisiä ajatuksia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, kiitos ajatuksistasi! Voipi hyvin olla, että tuo on se oikea tapa... Eli kokeilenpa seuraavaa Rocky Road-leivonnaista mainitsemallasi tavalla. Kiitos vielä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...