5. maaliskuuta 2015

Minttusuklaa-tunnelikakku


Ihailetko kauniita, korkeita ja runsastäytteisiä täytekakkuja? Tuntuuko, että omat kakkupohjasi eivät kohoa tarpeeksi, jotta niistä saisi leikattua hienot kerrokset kakkuun?
No minä voin kertoa, että olen joskus tuntenut noin.
Mutta näyttäviä ja hieman erilaisia täytekakkuja voi saada aikaan muutenkin kuin peruskakkupohjaa käyttämällä.


Tunnelikakku on mainio vaihtoehto aloittelevalle leipurille, kuten myös jo pidempään leiponeelle.
Tunnelikakun idea on se, että kakkuun rakennetaan "tunneli", johon täyte tulee. Ja uskokaa tai älkää, tämä on paljon helpompaa kuin peruskakun tekeminen.
Lisäksi tunnelikakun hyvänä puolena on myös se, että kakun reunoja kiertää kakkupohjasuikaleet, jolloin kakun täytettä ei tule ollenkaan näkymään ulospäin. Tämä helpottaa etenkin silloin, jos kakku on tarkoitus kuorruttaa esimerkiksi sokerimassalla tai marengilla. Vaikka kreemausta ei olisikaan tehty huolella, liivatteella hyydytetty täyte ei pääse kosketuksiin minkään pintamateriaalin kanssa,  sillä täyte kulkee tunnelissa :)


Tässä tunnelikakussa makuina ovat minttu sekä suklaa, mutta tunnelikakun voi tehdä myös esimerkiksi perus kääretorttupohjalla ja muilla täytteillä.
Tähän kakkuun sopii parhaiten pohjavaihtoehto kaksi, joka on ihanan täyteläisen suklaisen makuinen, mutta myös pohjavaihtoehto 1 käy hyvin (tämä pohja kuvissa).
Yksi pohja ja täyte riittää halkaisijaltaan n. 20 cm kokoiseen kakkuun (hieman riippuu myös peltisi koosta), mutta mikäli haluat isomman kakun, tee kaksi pohjaa ja käytä yli jääneet palat vaikka trifleen.
Tuo ohjeen täytemäärä kuitenkin yleensä riittää isompaankin kakkuun, joten sen määrää ei todennäköisesti tarvitse kasvattaa.
Pienempää kakkua tehdessä täytettä yleensä jää hieman yli, mutta senkin voi käyttää vaikka trifleen tai annosmaljoihin.

Edit. 12.5.2015 Palautteen sekä omien kokeilujeni jälkeen huomioitu, että uunipellin koolla on paljon merkitystä täytteiden riittävyyteen kuten myös keskiosaan leikatuilla ympyröillä...
Täyte riittää yleensä halkaisijaltaan alle 24 cm kakkuun, mutta mikäli kakku on isompi kannattaa tehdä kaksi pohjaa sekä isompi määrä täytettä. 
Jos täyte meinaa loppua kesken, voit kuitenkin leikata kakun reunoja matalammaksi, jolloin täytettä tulee yläreunaan asti.

Minttusuklaa-tunnelikakku

Pohjavaihtoehto 1 / Suklaakääretorttupohja

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2-3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Mittaa ja yhdistä kuivat aineet sokereita lukuunottamatta.
Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi.
Siivilöi kuivat aineet pienissä erissä muna-sokerivaahtoon ja kääntele varovasti sekaisin.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunin keskitasolla 6-8 minuuttia.
Ota valmis pohja uunista, kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja irrota pohjassa oleva leivinpaperi varovasti.
Pyöräytä vielä kerran ympäri ja anna jäähtyä.

Pohjavaihtoehto 2 / suklaalevykakkupohja

150 g voita (huoneenlämpöisenä)
3 dl sokeria
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
1,5 dl kevytmaitoa

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon kanssa voi-sokeri-muna-vaahtoon, aloittaen jauhoista. 
Paista 200 asteessa 10-12 minuuttia. Pohja saa jäädä aavistuksen kosteaksi. Anna jäähtyä.

Kostutukseen

esimerkiksi maitoa

Minttusuklaatäyte

Minttusuklaamoussen ohje täällä

 Suklaakermakuorrutus

2,5 dl vispikermaa
125 g mascarponea
100 g taloussuklaata tai minttusuklaata

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.
Sulata suklaa varovasti mikrossa.
Notkista mascarpone, sekoita sulatettu suklaa siihen ja lisää seos kermavaahtoon.
Vatkaa hyvin sekaisin.

Tunnelikakun kokoamisohje vaihekuvineen


Leikkaa valitsemastasi kakkupohjasta käyttämäsi vuoan avulla oikean kokoiset ympyrät.
Lisäksi tarvitset 2-3 pientä ( halkaisijaltaan n. 4-5 cm ) ympyrää keskiosaa varten ja kaksi n. 4-5 sentin korkuista suikaletta.


Vuoraa irtopohjavuoka kelmulla ja aseta ensimmäinen iso ympyrä pohjalle. Kostuta maidolla


Aseta tämän jälkeen yksi pieni ympyrä kakun keskiosaan ja kostuta se. Toista kunnes keskiosa on tarpeeksi korkea. Muista kostuttaa jokainen kerros erikseen.


Asettele seuraavaksi aiemmin leikkaamasi suikaleet irtopohjavuoan reunaa vasten.
Ei haittaa vaikka joudut kokoamaan reunan osista, sillä lopputuloksessa tätä ei huomaa.


Kostuta myös reunapalat huolellisesti päältä


sekä sivulta. (voit tarvittaessa kallistaa vuokaa)

Nosta jääkaappiin odottamaan täytteen valmistuksen ajaksi.
Valmista täyte.


 Nosta vuoka jääkaapista ja kaada täyte vuokaan.


Aseta viimeinen iso ympyrä päällimäiseksi täytteen päälle ja kostuta.


Nosta kakku jääkaappiin hyytymään ainakin muutaman tunnin ajaksi, mielellään kuitenkin yön yli.

Nosta hyytynyt kakku jääkaapista ja kumoa se varovasti kakkualustan päälle.


Kuorruta kakku haluamallasi tavalla.


Itse kuorrutin kakun suklaakermavaahdolla;
Levitä kakun pintaan ohut kerros suklaavaahtoa ja lusikoi/pursota sen jälkeen vaahtoa paksummin kakun päälle sekä reunoille. Vetele lusikalla sen jälkeen kuvioita vaahdon pintaan.


8 kommenttia:

  1. Mulla on aina just se ongelma täytekakkujen kans, että ne on sellasia lässähtäneitä kasoja. Sen takia olenkin nykyään suosinut pelkkiä hyydykekakkuja. Mutta tätä aion kyllä testata! Kiitos yksityiskohtaisista ohjeista, näytti selkeältä ja helpolta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minulla oli alkuun sama homma... Pelkäsin ja inhosin täytekakkupohjien tekoja, mutta onneksi tuo asia on ajan saatossa kuitenkin muuttunut :) Tätä tapaa kannattaa kuitenkin ilman muuta kokeilla, tämä onnistuu mielestäni tosi helposti! :)

      Poista
  2. Tällainen on siis se tunnelikakku, mistä kerroit aiemmin :) Kiitos hyvistä ohjeista ja vaihekuvista! Ne tulevat tarpeeseen sitten kun kokeilen tätä. Ihanan kuulloinen muuten tuo kakkos pohja, juuri sellaisen tosi ihanan ja herkullisen suklaisen oloinen, nams :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tällainenhan se :) Oleppas hyvä vaihekuvista. Ajattelin, että on niin vaikeasti selitettävä, että kuvat auttavat enemmän :)
      Tuo kakkospohja on tosi hyvä, pehmeä, hieman kostea ja maukas. Ainut miinus siinä pohjassa, että on hieman mureneva... :( Saa kuitenkin tehtyä siitäkin ja mikäli reunasuikaleet katkeilevat, ei sitä lopputuloksesta kuitenkaan huomaa. :)

      Poista
  3. Aivan ihania herkkuja sulla täällä taas! Päivität blogia huippu-usein, tosi hieno juttu, että ehdit! Terv. yksi vakilukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pia! Kiva kuulla, että olet vakilukija :) Nyt on onneksi ollut sellainen vaihe, että on saanut ja kerennyt leipoa paljon. Näin ollen blogiin on ollut runsaasti päivitettävääkin :)

      Poista
  4. Mahtava idea ja kiva kun otit vaihekuvia, niistä on suurta hyötyä! Niitä pitäisi itsekin ottaa enemmän mutta jotenkin ne vain tuppaa unohtumaan aina:) Ja kakku oli varmasti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku oli todellakin hyvää! :) Hyvä, jos vaihekuvista on hyötyä ja iloa. Ajattelin, että otan vaihekuvia ohjeista, joita on muuten vaikea selittää. Hieman laiska olen minäkin niitä ollut ottamaan, mutta esimerkiksi tämän kakun kohdalla kuvin oli helpompi selittää kuin sanoin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...