23. maaliskuuta 2015

Vaivaton vaivaamaton leipä ja arvonnan voittaja!


Testasin tänään Lékuén leipäkäärettä ja täytyy sanoa, että yllätyin positiivisesti. Tein siis leipää kääreellä ensimmäistä kertaa ja vaikka oli kova houkutus lisätä taikinan sekaan mm. auringonkukan siemeniä, hillitsin itseni ja noudatin leipäkääreen mukana tullutta ohjetta tarkalleen. Tai no lähes tarkalleen, sillä tein pari virhettä, jotka myöhemmin huomasin nettiohjeesta...
Elikkä kun ohjeessa luki, paista uunissa 40 minuutin ajan, asetin leipäkääreen uunipellille ja paistoin kiertoilmalla. Myöhemmin selvisi, että se olisi pitänyt laittaa uuniritilälle ja paistaa ylä- ja alalämmöllä, ei kiertoilmalla, mutta eipäs tästä vahinkoa tullut, sillä leipä oli ihanaa! 


Leipä oli uskomattoman helppo tehdä, mutta siitä huolimatta leivässä oli ihanan pehmeä sisus ja rapea kova pinta. Eli juuri minun mieleinen leipä!
Teen tätä leipää taatusti toisenkin kerran, sillä sen verran helppoa se oli. Kaikki aineet vain sekoitettiin kääreessä ja jätettiin kääreeseen seisomaan 6-8 tunniksi, jonka jälkeen kääre nostettiin uuniin paistumaan. Alkuun olin vähän epävarma leivän onnistumisesta, sillä taikina oli tosi löysää ja vyöryi kohotessaan jopa hieman yli kääreen reunasta (kelmu pysäytti tämän kyllä hyvin), mutta kun leipä vihdoin oli valmis ja sitä pääsi maistamaan, olin myyty. 
Ja hyvinhän tuo leipä tuntui vieraillekkin maistuvan :)
Tämän leivän voikin tehdä vaikka siten, että tekee illalla taikinan valmiiksi seisomaan ja aamulla paistaa tuoretta leipää tai tekee aamulla ennen töihin menoa taikinan seisomaan (tässä ei oikeasti mene kauaa) ja paistaa töiden jälkeen uunituoretta leipää.
Lopussa ohje leipään, mutta ensin vielä Lékué-arvonnan voittaja :)

Arvontaan tuli 88 osallistumista, joista Random.Org arpoi voittajaksi numeron 40, eli
Anonyymin, joka valitsi palkinnokseen Riisi- ja hiutalekeittimen. Olinkin voittajaan jo yhteydessä sähköpostitse. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille osallistuneille!

http://www.mastermarkbrands.fi/lekue-kaikki_tuotteet-hoyryttamisvalineet-riisi-ja_hiutalekeitin

Sitten vielä lupaamani leipäohje


Vaivaton leipä

400 g vehnäjauhoja
4-5 g suolaa
5 g hiivaa
360 g vettä
10 g oliiviöljyä (käytin valkosipulioliiviöljyä)

Mittaa kaikki ainekset leipäkääreeseen ja sekoita ne keskenään. 
Sulje leipäkääre ja peitä se muovikelmulla.
Anna taikinan seistä ja kohota mieluiten yön yli, kuitenkin vähintään 6-8 tuntia.
Kun taikina on seissyt, paista esikuumennetussa uunissa 220 asteessa 40 minuuttia. Nosta tämän jälkeen leipä uunista, avaa kääre ja käännä leipä ympäri. Paista vielä 10 minuutin ajan siten, että leivän pohjapuoli on nyt ylöspäin. 
Kun leipä on kypsää, se kuulostaa napautettaessa ontolta.Yhteistyössä

2 kommenttia:

  1. Leipäkääre kuulostaa varsin mielenkiintoiselta :D Sämpylöitä olen joskus tehnyt, mutta nimenomaan se taikinan kanssa plärääminen ärsyttää.. joten täähän olis ihan varsin oiva ratkaisu siihen ongelmaan! :) Löytyyköhän tuohon jotain muitakin ohjeita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo leipäkääre oli oikeasti hyvä, yllätyin itsekkin sen kätevyydestä. Samassa astiassa sai tehtyä kaiken. :) Tämä oli muutenkin minullekkin sopiva tapa valmistaa leipää, sillä ne kun eivät oikein ole ominta alaani... Leipäkääreen mukana tuli reseptivihko, jossa oli 6 erilaista leipäohjetta ja 2 niistä jopa gluteenittomia. Lisäksi mastermarkbrandsin sivuilta http://www.mastermarkbrands.fi/lekue-reseptit löytyy vielä ohje mummon focaccia leipään.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...