30. marraskuuta 2014

Ihastuttava Feta-Broileri-piirakka


Tämän piirakan nimi olisi hyvin voinut olla myös toisenkin palan piirakka, sillä kun tätä palan sai, piti ottaa toinenkin. Niin ihanan makuista tämä oli! Toisen palan tätä ottivat myös maistamassa olleet poikani sekä mieheni. Mieheni jopa jäi kuvaamisen ajaksi viereeni seisomaan ja kun liikutin kameraa pois päin itsestäni, kysyi hän; joko olet valmis, saako jo ottaa lisää :) Kun lupa tuli, ei aikaakaan kun piirakasta katosi palanen jos toinenkin. Kehuja tuli nyt myös mieheltäni, pojan lisäksi...
Piirakan pohja oli rapea ja murea kun taas täyte oli maukas ja pehmeä. Piirakka oli meillä välipalana, mutta se olisi ihana suolainen tarjottava myös syntymäpäiville tai illanistujaisiin, kuten nyt vaikka pikkujouluihin. Tein piirakan suorakaiteen malliseen piirakkavuokaan, mutta sen voi aivan hyvin tehdä myös pyöreään piirakkavuokaan ( tai irtopohjavuokaan ) tai vaikka muffinssivuokiin, jos haluat annospiirakoita.


 Piirakka sai alkunsa, kun mieheni on jo jonkin aikaa toivonut minun leipovan suolaistakin ja nyt kaapissa oli menossa vanhaksi broilerin filesuikaleita. Samalla tuli oiva tilaisuus testata yhteishyvän ruokalehdessä ollutta mielenkiintoisen kuuloista piirakkapohjaa. Olen kokeillut monia eri piirakkapohjia, mutta tämä oli ensimmäinen pohja johon tuli tuorejuustoa. Pohjasta tuli ihanan rapea ja murea, maultaan hieman lehtitaikinaa muistuttava. Eli juuri täydellisesti piirakkaan sopiva. Pohjaanhan voi käyttää myös maustettua tuorejuustoa, jolloin siihen tulee vielä mukavasti lisämakua. Kun tuosta tuorejuustopaketista sitten jäi puolet vielä tuon pohjan jälkeen, päätin sen viime tingassa sekoittaa vielä täytteeseen. Koska olin jo valmiiksi sekoittanut kerman ja munat, ei tuorejuusto täysin enää liuennut/sekoittunut siihen, mutta se ei oikeastaan haitannut mitään. Tuorejuusto kannattaa kuitenkin sekoittaa ennen kerman lisäämistä munien joukkoon, jolloin sen saa paremmin liukenemaan ja sekoittumaan seokseen.
Piirakan täytteessä on siis broilerin filesuikaleita, paprikaa, sipulia sekä fetajuustoa, mutta piirakat ovat juuri siitä ihania, että niiden täytteitä on helppo muokata oman maun mukaisesti. Tuorejuuston voi vaihtaa myös maustettuun tuorejuustoon, paprikat voi halutessaan jättää pois ja piirakkaan voi käyttää myös esimerkiksi aurajuustoa. Tuota juustokermaa ei mielestäni kannata vaihtaa normaaliin kermaan, sillä olen huomannut sen antavan ihanan maun juuri piirakoihin. Toki halutessasi voit senkin vaihtaa.


Feta-broileripiirakka

Pohja

100 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Nypi kulhossa margariini sekä kuivat aineet sekaisin, lisää tuorejuusto ja kääntele se taikinaan. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumisen ajaksi. Kun täyte on valmis, painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille ja pistele pohjaan haarukalla reikiä.

Täyte

300-400 g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
1 sipuli
0,5-1 paprika
100-150 g fetajuustokuutioita
suolaa
2 kananmunaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl juustokermaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuutioi paprika sekä sipuli valmiiksi. Paista broilerin fileesuikaleet pannulla kypsäksi, lisää kypsennyksen loppuvaiheessa myös sipuli pannulle kuulottumaan. Siirrä paistinpannu pois kuumalta liedeltä ja sekoita joukkoon myös kuutioitu paprika.
Vatkaa pienessä kulhossa munien rakenne rikki, lisää ripaus suolaa sekä tuorejuusto. Sekoita lopuksi joukkoon vielä juustokerma. Kaada broileriseos tasaisesti vuoassa olevan pohjan päälle ja ripottele päälle fetajuustokuutiot. Kaada sen jälkeen juustokerma-munaseos täytteiden päälle ja paista uunissa n. 40-45 minuuttia.


6 kommenttia:

  1. Vaikuttaa varsin makoisalta! Pohja kuulostaa lupaavalta! Pitää kokeilla ehdottomasti, rakastan fetaa piirakoissa ja pitsoissa. Ja tuota juustokermaa... nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru, tämä oli makoisaa! Tuo pohja oli kivan erilainen kuin yleensä ja piirakka keräsi kaikilta vielä myöhemmin maistamaan pääseiltäkin kehuja. Itseasiassa täällä tapeltiin viimeisistä palasista :) Tuo juustokerma tosiaan antaa ihanan maun... Ei muuta kuin testaamaan :)

      Poista
  2. Tuli kokeiltua tänään kyseistä piirakkaa ja täytyy myöntää, että lopputulos oli todella herkullinen. Vieraita oli käymässä ja piiras teki kauppansa alta aikayksikön. Suosittelen lämpimästi muillekin herkkusuille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Ihana, että teilläkin tykättiin tästä piirakasta :)

      Poista
  3. Hei Maiju. Olen tekemässä juhliin tätä piirakkaa (juhlat jo 28.11 torstaina) ja nyt haluaisin tietää mikä oli VUOKASI KOKO. Suolainenpiiras tekee kovasti kauppansa ja ehkä joudun suurentamaan määrän peltipiiraaksi vai riittääkö tästä pohjasta hieman kookkaampaan piirasvuokaan?

    VastaaPoista
  4. Voi varmaan tehdä etukäteen ja pakastaa, vai kärsiikö maku?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...